Gröhling (SaS): Monitor potvrdil, že v školstve zaostávame za Európou

0
Branislav Gröhling (SaS) (Autor: archív B.G.)

Najzávažnejším nedostatkom je podľa Gröhlinga stále stúpajúci podiel 15-ročných ľudí, ktorí dosahujú nedostatočné výsledky v matematike, čítaní a prírodných vedách. To podľa poslanca ukazuje, že kvalita vzdelávania sa nezlepšuje.

„Nie je to prekvapivé, keď sa pozrieme napríklad na akútny nedostatok učebníc a ich kvalitu v našom školstve. So slabými výsledkami súvisia aj nedostatočné investície do vzdelávania učiteľov, čo kritizuje priamo Monitor. Pritom ministerstvo má až dve organizácie, ktoré by mali učiteľov vzdelávať. Ako teda riadilo ich prácu za posledné 4 roky?“ pýta sa opozičný poslanec.

Monitor tiež zdôrazňuje, že verejné výdavky na vzdelávanie klesli medzi rokmi 2009 a 2018 zo 4,2 % HDP na 3,8 %. Konštatuje stále väčší nárast predčasného ukončenia školskej dochádzky, pričom na východe Slovenska je to až 14 %.

„Máme za sebou takmer štyri roky vlády, ktorá sľubovala najväčšiu reformu školstva. Za tento čas vláda neurobila v školstve žiadne výrazné kroky, len málo vecí sa posunulo k lepšiemu. Jediné, čo nám ostane v pamäti, budú škandály s eurofondmi a stimulmi na vedu a výskum,“ uviedol poslanec Branislav Gröhling a na záver doplnil: „Pre SaS je školstvo skutočnou prioritou. Máme už dnes vypracované reformné dielo. Keď dostaneme možnosť prevziať zodpovednosť za rezort školstva, budeme na rozdiel od tejto vlády ihneď konkrétnymi krokmi konať, a nielen o školstve a potrebe jeho reformy rozprávať.“

- Reklama -