Gröhling (SaS): Ďalší školský projekt je iba tunel na peniaze

0
Branislav Gröhling (SaS) (Autor: archív B.G.)

„Už dnes máme na základných školách cez  1400 výchovných poradcov, ktorých úlohou je usmerňovať žiakov v ich budúcom zamestnaní, štúdiu a teda aj odbornom vzdelávaní. Na čo ideme vytvárať 8 Duál Pointov, ktoré budú robiť to isté?” pýta sa poslanec a hovorí, že ide o zbytočné mrhanie peniazmi. Dodáva, že Duál Pointy budú len v krajských mestách a žiaci za nimi budú musieť cestovať. Rozumnejším riešením je, aby im informácie o odbornom vzdelávaní ponúkal výchovný poradca priamo na ich škole.

„Stačí dať výchovným poradcom informácie o odborných školách v okolí, ich odboroch a o uplatnení ich absolventov a vyčleniť im dostatok času na túto prácu, aby oboznamovali žiakov s duálnym vzdelávaním,” navrhuje Gröhling. „Je to jednoduchšie a lacnejšie riešenie. 345-tisíc eur by sme namiesto toho mohli investovať do škôl, ich vybavenia, či učiteľov.”

Dodáva tiež, že nezáujem o duálne vzdelávanie spôsobuje aj to, že keď sa doňho stredná odborná škola zapojí, príde o časť peňazí, ktoré dostane na žiaka. „Znižovanie normatívu pre školy v duálnom vzdelávaní je nezmysel, ktorý treba okamžite zrušiť,” hovorí.

Gröhling upozorňuje, že pre sfušované duálne vzdelávanie hrozí, že Európskej únii budeme musieť vrátiť 33 miliónov eur. „Projekt Duál Pointov nezachráni duálne vzdelávanie, je to iba ďalší tunel na peniaze, navyše v rezorte, ktorý tak zúfalo potrebuje viac financií.”

- Reklama -