Glváč: Projekt TISA predstavuje efektívnu formu vzájomnej pomoci

0
Martin Glváč (Autor: SITA)

„Nielen Slovensko, ale aj okolité krajiny postihujú pravidelne rôzne živelné katastrofy. Je dobré, že si naši vojaci nacvičia spoločný postup s inými krajinami pre lepšie zvládnutie nepredvídateľných situácií. Projekt TISA preto predstavuje efektívnu formu vzájomnej pomoci medzi partnerskými krajinami,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

V rámci projektu TISA sa každý rok cvičia jednotky partnerských krajín vždy v predsedajúcej krajine. Tento rok je ňou Maďarsko, ktoré je predsedníckou a zároveň veliacou krajinou mnohonárodného ženijného práporu TISA. Slovensko bolo predsedajúcou krajinou v roku 2013. Mnohonárodný prápor môže byť v prípade potreby nasadený pri zmierňovaní následkov katastrofy na základe žiadosti jednej zo zmluvných strán, na území štátu ktorej došlo ku katastrofe, alebo existuje reálne nebezpečenstvo, že príde k takejto katastrofe.

„Pomoc obyvateľstvu zasiahnutému prírodnou katastrofou patrí k neoddeliteľným úlohám ozbrojených síl. Som rád, že takéto spoločné previerky ukazujú občanom vojakov nielen ako bojovníkov, ale aj ako pomocníkov,“ dodal náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Milan Maxim.

Mnohonárodný ženijný prápor „TISA“ vznikol na základe medzivládnej dohody podpísanej 18. januára 2002 v Budapešti medzi vládami Maďarska, Rumunska, Slovenskej republiky a Ukrajiny, ktorého základným poslaním je poskytovať pomoc miestnemu civilnému obyvateľstvu a zúčastňovať sa na znižovaní škôd pri katastrofách v povodí rieky Tisy.

- Reklama -