Glváč: Občania budú môcť už v budúcom roku absolvovať dobrovoľnú vojenskú prípravu

0
Martin Glváč (Autor: SITA)

„Pilotný projekt so skupinou 150 ľudí by mal byť spustený už na úvod roku 2016. Samozrejme uchádzači o tento druh prípravy musia splniť zákonom stanovené podmienky,“ uviedol šéf rezortu obrany a pripomenul, že projekt dobrovoľnej prípravy si vyžadoval úpravu viacerých zákonov.

Občania, ktorí absolvujú dobrovoľnú vojenskú prípravu by mali za tento dobrovoľný výcvik dostať 375 eur, pričom po dohode s ministerstvom financií sa nebude zdaňovať. Získajú ale aj ďalšie benefity, ako bezplatné ubytovanie, stravovanie, preplatenie cestovných nákladov, bude im tiež zapožičaná výstroj a získajú aj ďalšie benefity v oblasti sociálneho a zdravotného poistenia. „Tí, ktorí budú zaradení do aktívnych záloh samozrejme budú mať ešte k tomu aj ďalšie výhody,“ doplnil šéf rezortu obrany. Zároveň vysvetlil, že pre povolanie aktívnych záloh v čase mieru je potrebná zmena ústavného zákona.

Výcvik účastníkov dobrovoľnej vojenskej prípravy bude prebiehať v Prápore výcviku Martin. Okrem zákonom stanovených podmienok budú musieť občania musí v prijímacom konaní doložiť čestným vyhlásením, že nie sú členmi, alebo sympatizantami extrémistických skupín a ani sa nepodieľajú na ich podpore. Počas výcviku budú absolventi chránení zákonníkom práce, že ich počas 12 – týždňovej prípravy nebude môcť zamestnávateľ prepustiť.

- Reklama -