Glváč: Minulý rok bol v rámci modernizácie ozbrojených síl najlepším za posledných 20 rokov

0
Martin Glváč (Autor: SITA)

„Minulý rok bol v rámci modernizácie najlepším rokom ozbrojených síl za posledných 20 rokov. Schválené projekty máme finančne kryté, pokračujeme ďalej a zameriavame sa teraz najmä na pozemné sily. Veliteľské zhromaždenie vyhodnocuje výcvikový rok kde si musíme nastaviť zrkadlo v čom sme dobrí, v čom zaostávame, čo musíme zlepšiť a čo preto ideme urobiť,“ povedal minister obrany Martin Glváč. Ako ďalej zdôraznil, prioritou je aj naďalej modernizácia celých ozbrojených síl a kvalitný výcvik. „Naši vojaci jednoznačne potrebujú novú výzbroj a techniku. Aj preto, že sme značne zvýšili počet cvičení. Počúvam od vojakov, že to veľmi privítali a nemusia cvičiť len v kasárňach. No samozrejme sme si vedomí, že na ďalšie skvalitnenie výcviku potrebujú aj moderné prostriedky a výstroj.“ dodal šéf rezortu obrany s tým, že za posledné roky čelíme takým hrozbám, ktoré doteraz naši občania nepociťovali a preto je obrana a bezpečnosť jednou z kľúčových tém.

„Som rád, že modernizácia začala. Modernizácia musí prebiehať a je to jedna zo základných úloh, ktoré potrebujeme naplniť.Som presvedčený, že pre rozvoj ozbrojených síl potrebujeme mať stabilitu a potrebujeme vedieť, že každý občan a celá naša krajina si uvedomuje, že o obrane nemôžeme hovoriť len vtedy keď je niečo zlé. Obrana nemôže byť ako kabát, ktorý si na seba dáme len keď je zima, ale je to niečo o čom musíme hovoriť stále,“ povedal prezident SR Andrej Kiska.
Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Milan Maxim na dnešnom veliteľskom zhromaždenia vyhodnotil plnenie úloh vo výcvikovom roku 2015 a informoval o cieľoch na rok 2016. „Vyhodnotil som splnenie úloh výcvikového roku a veľmi pozitívne sa pozerám na otázky možného výcviku. Boli nám vytvorené podmienky aby sme mohli cvičiť a ukázať svoju vycvičenosť v reakcii na aktuálne bezpečnostné výzvy, ktoré by mohli postihnúť jednak obyvateľstvo Slovenskej republiky, alebo naše plnenie úloh v zahraničí,“ zhodnotil výcvikový rok 2015 náčelník Generálneho štábu OS SR generál Milan Maxim.Zároveň vyzdvihol aj neplánované cvičenia, ktoré sa uskutočnili v minulom roku v rámci reakcie na aktuálnu bezpečnostnú situáciu. „Toto bolo z môjho pohľadu veľmi pozitívne. Podmienky sme na to mali vytvorené a myslím, že úlohy sme splnili a poďakoval som za to vojakom Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Aj tento rok musíme aj naďalej čeliť bezpečnostným výzvam a venovať maximálnu pozornosť primárnej úlohe, to znamená obrane Slovenskej republiky, respektíve asistenčným úlohám v prospech nášho obyvateľstva,“ dodal generál Maxim.

- Reklama -