Galko (SaS): Podporujeme revolučný návrh Radoslava Procházku

0
Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

A Figeľ s Procházkom dlho odolávali. Ťažko povedať, prečo –  či z hľadiska taktiky nechceli predsedovi Mostu dopriať úspech, alebo si boli vedomí, že čísla nepustia, percent je stále málo, a preto bez pribratia SaS vytvoreniu uveriteľnej alternatívy voči Smeru voliči neuveria. Objavovali sa z ich strany odpovede vyhýbavé až úsmevné. Až dovčera.

 Revolučný návrh predsedu Siete

Včera predstavil líder Siete korektný a veľmi dobrý návrh. Jeho podstata je asi takáto : Dobre, OK, dajme to teda dohromady, ale nie nejakým nejasným definovaním možnej alternatívy, dajme to dohromady poriadne. Dajme verejný záväzok, že po voľbách vytvoríme jeden veľký poslanecký „megaklub“ so všetkým, čo k tomu patrí. A do dvoch rokov naše strany sfúzujú do veľkej strany napravo od stredu. Je to revolučný návrh a som presvedčený, že pravicoví konzervatívni voliči, dlhodobo volajúci po integrácii, ho privítajú.  

SaS niečo podobné už odporúčala

My v SaS sme už v minulosti avizovali, že by bolo dobré štandardizovanie slovenskej pravicovej politickej scény systémom : Ľavica (Smer) – Konzervatívny pravicový blok (Most – KDH – Sieť – SDKÚ – OĽaNO – NOVA) a Liberálna strana (SaS). Procházkov návrh je totožný, len aktéri sa trocha zúžili, keďže SDKÚ je zrejme out a NOVA s OĽaNO sú na najlepšej ceste splynúť. Iste k tej „plnej“ integrácii repasovanej Ľudovej platformy, a teda aj s OĽaNO, bude možno treba ešte jedno volebné obdobie vzhľadom k súčasnému problematickému vzťahu medzi Procházkom a  Matovičom. Avšak aj fúzia strán Most – KDH – Sieť by bola pre pravicového konzervatívneho voliča výrazným povzbudením.   

Loptička je na strane Mostu a KDH

Teraz sa ukáže, ako skutočne vážne myslel svoj návrh a svoje apely predseda Mostu Béla Bugár. Ak pristúpi na Procházkov návrh, absolútne poprie tie podozrenia, ktoré ho možno nespravodlivo neustále sprevádzajú, a síce, že chce vládnuť so Smerom. Ak Procházkov návrh odmietne, podozrenie, že Most chce kolaborovať so Smerom, sa zmení prakticky na istotu. KDH je na tom obdobne.

Reformná nesmerácka vláda o čosi bližšie

SaS podporuje návrh Radoslava Procházku. Takáto integrácia konzervatívnych strán by výrazne mobilizovala voličov naprieč celým pravicovým  spektrom, teda nielen konzervatívnych, ale aj liberálnych zúčastniť sa na voľbách. Lebo by videli, že nesmerácka vláda je reálna, že je na dosah. A aj nám v SaS by sa o vytvorení pravicovej reformnej vlády oveľa lepšie rokovalo s jedným, aj keď neporovnateľne väčším subjektom ako s viacerými. Som presvedčený, že napriek niektorým rozdielom v pohľade na osobné slobody by sme sa na tom podstatnom, čo Slovensko momentálne potrebuje, a to sú ekonomické reformy, vedeli dohodnúť veľmi rýchlo. Stačí si pozrieť náš nový ekonomický reformný program Agenda 2020 a porovnať ho s programami zmienených strán.

Ak teda Radoslav Procházka svojmu návrhu naozaj verí a neblufuje, aby sa zbavil dotieravého Bélu Bugára a i našej Deklarácie zodpovednosti za Slovensko, tak smelo do toho! Teda do integrácie. 

- Reklama -