Galko (SaS): Ministerstvo obrany je ministerstvom netransparentnosti

0
Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

„Minister obrany Gajdoš premrhal našu dôveru. Spolu so svojím generálnym tajomníkom služobného úradu Jánom Hoľkom, ktorý je skutočným šéfom rezortu obrany, utajuje nákupy vojenskej techniky v stovkách miliónov eur, a to nielen pred laickou, ale aj pred odbornou verejnosťou i opozičnými poslancami. Fakty sú také, že namiesto transparentných medzinárodných súťaží títo dvaja nominanti SNS uprednostňujú netransparentné priame zadania, ktoré zakrývajú fiktívnym výskumom a vývojom, ako sa to deje v prípade obrnených transportérov 8×8,“ povedal Ľubomír Galko a pokračoval: „Je absolútnym zlyhaním tejto vlády pod vedením Smeru-SD, že skončili v koši viaceré plány, ktoré pripravil Gajdošov predchodca Martin Glváč. V tomto roku malo mať v zmysle dlhodobého plánu rozvoja obrany Slovensko nové stíhačky na ochranu vzdušného priestoru, západnej proveniencie, ale nový minister vyrukoval s novými plánmi, kde sú priority celkom iné. Strategické dokumenty sa však nazývajú strategickými preto, že sa nemenia z roka na rok podľa ľubovôle prichádzajúcich ministrov.“

Podľa SaS je pod úrovňou ministra obrany a hanbou slovenskej vojenskej diplomacie, že minister Gajdoš a generálny tajomník služobného úradu sa dnes na tlačovej besede znížili k detinskej lži a tvrdili, že nemecký výrobca obrnených transportérov chcel ponukou cez európsku agentúru OCCAR obísť verejné obstarávanie na Slovensku a že dohodu na úrovni vlád dvoch krajín je možné uzavrieť len so zapojením štátnych firiem. „To je čistý nezmysel, lebo napríklad pri amerických helikoptérach Black Hawk je zainteresovaná aj súkromná firma. Takisto je smiešne, keď minister obrany účelovo vydá smernicu o utajovaní okolností okolo nákupov vojenskej techniky, na základe nej potom tajiť nejaký konkrétny nákup, a potom sa vyhovárať, že obchod musel byť utajený, lebo na to existuje smernica. To je obstarávanie vojenského materiálu na úrovni nástenkového tendra,“ tvrdí exminister obrany Ľ. Galko.

Strana SaS bude naďalej podporovať všetky kroky v rezorte obrany, ktoré sú v súlade s našou obrannou stratégiou, ale všetko nasvedčuje tomu, že za ministrovania Petra Gajdoša tých rozumných návrhov bude stále menej.

„Cítime sa doslova podvedení, keď horko-ťažko pretlačíme do politiky vládnej koalície zvýšenie výdavkov na obranu v zmysle našich záväzkov voči NATO, a potom sme svedkami, ako s nimi nominanti SNS za mlčania Smeru-SD a Mostu-Híd trestuhodne šafária,“ dodal Ľubomír Galko.

 

- Reklama -