Galek (SaS): Kam dohliadne Ficovo oko

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Napokon, čo také strašné vlastne ten Robert Fico urobil? To, že býva v byte zrejme daňového podvodníka, ktorý kšeftoval s jeho pravou rukou Robertom Kaliňákom? Alebo to, že keď si odhalenie týchto kšeftov chcel prokurátor overiť, narýchlo ho obvinili z trestného činu, aby mu prípad mohli odobrať?

Nuž, za bývalého režimu by nad tým každý len mávol rukou. Čo iné preto máme očakávať od človeka, ktorý si november 89 ani len nevšimol? Sám označuje svoju vládu za vládu kontinuity. A možno tou kontinuitou je myslené práve pokračovanie socializmu. Doby, kedy sme si boli rovní a rovnejší. Doby, kedy korupcia bola úplne bežná a kto nekradol aspoň hodinu, okrádal vlastnú rodinu.

Obvinenie na prokurátora Vasiľa Špirka bolo napokon stiahnuté a tak v začatej ceste so zvereným prsteňom môže pokračovať. Či sa mu ale podarí odolať lákaniu jeho moci, alebo či ho niekto nevystraší natoľko, že to vzdá ešte pred bránami Hory osudu, respektíve korupcie, je nateraz neisté. Môžeme mu však spoločne držať palce a minimálne účasťou na pondelkových protestoch aj jemu vyjadriť podporu.

Tú podporu budú potrebovať aj iní prokurátori. Minulý piatok sme spolu s Jozefom Viskupičom a Edom Hegerom odovzdali ďalšie trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Máme totiž podozrenie z korupcie, ktorej sa mal dopustiť bývalý politik, Jaroslav V., úzko prepojený na stranu SMER. Za 10.000 eur prisľúbil ovplyvniť členov výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti tak, aby prijali zákon podľa predstáv jedného združenia teplárenských spoločností.

Identitu pána Jaroslava V. sa napokon pár novinárom podarilo vypátrať a osloviť. Ten zareagoval, že na tom predsa nie je nič zlé. Iba predsa využil svoje kontakty. Za 10.000 eur do svojho vrecka však urobil so státisícov Slovákov bývajúcich v bytovkách novodobých nevoľníkov, ktorí teraz na túto zmenu zákona ročne doplácajú na domácnosť aj 300 eurami. Celkové škody pre ľudí sa tak každoročne rátajú v miliónoch.

Korupcia je tak zrazu otrepaným slovom, ktoré sa stalo bežnou súčasťou nášho slovníka. Žiaľ, nie je to tým, že by sa naše vnímanie korupcie sprísnilo a zrazu ju vidíme aj v situáciách, ktoré sme v minulosti vnímali ako normálne, ale naopak, korupcia sa rozmohla aj do oblastí, kde by iba málokto hľadal. Ficove oko dohliadne naozaj veľmi ďaleko.

Pondelky preto toto leto patria protestom. Pár politikom a obyvateľom Mordoru, pardon, luxusného bytového komplexu Bonaparte, sa to síce nepáči, no druhej strane ani tisícom ľudí, ktorí stoja pod ich oknami sa nepáči kauza Bašternák. A nepáčia sa im ani iné podvody a korupcia, ktoré sa postupne vyplavujú na povrch.

Najbližší protest je opäť v pondelok. V Bratislave aj v Prievidzi. Nečakajme, že sa veci vyriešia samé, alebo že to vyrieši niekto iný. Nehľadajme statočných medzi nami, hľadajme statočných v sebe. Každý jeden z nás má šancu niečo zmeniť. A zoberme aj kamarátov, rodinu, či kolegov z práce. Čím väčšia družina, tým slabší Mordor.

- Reklama -