štvrtok, 25 apríla, 2024
7.3 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Gaborčáková, Shahzad: (OĽANO): Kroky ministerstva sú nepochopiteľné. Začína s likvidáciou ambulantných služieb

Gaborčáková, Shahzad: (OĽANO): Kroky ministerstva sú nepochopiteľné. Začína s likvidáciou ambulantných služieb

0
Soňa Gaborčáková ako tieňová ministerka sociálnych veci (Autor: TASR)

„Proces deinštitucionalizácie sociálnych služieb, ktorý má odkázaným ľuďom zabezpečiť poskytovanie starostlivosti  v ich prirodzenom prostredí, je pomalý a nedostatočný. Slovensko touto novelou zákona naďalej udržiava stav, ktorý skôr vyhovuje   zariadeniam  s celoročným pobytom. Ministerstvo naopak nerozvíja služby, ktoré  poskytujú pomoc človeku či rodine počas dňa v ich prirodzenom prostredí,“ upozornila Gaborčáková, podľa ktorej sú sociálne služby  u nás stále zamerané len na pobytové služby. „Je to presne opačný trend ako vo vyspelých krajinách Európskej únie. Z pohľadu demografickej hrozby, ktorá je  pre našu krajinu nezvratná, sú tieto kroky ministerstva práce nepochopiteľné, nesystémové a oprávnene vzbudzujú dojem, že ministerstvo nezohľadňuje prognózy starnutia obyvateľstva,“ dodala tieňová ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková.

Poslankyňa OĽANO Silvia Shahzad dlhodobo spolupracuje s prevádzkovateľmi denných stacionárov a v súvislosti s nimi nedávno absolvovala rokovanie s MPSVaR. „Odkaz ministerstva je jasný – denné stacionáre si majú pýtať peniaze od samosprávy,“ povedala Shahzad, podľa ktorej ministerstvo iba pokračuje vo svojej rétorike. „Ministerstvo nepovažuje denné stacionáre za ohrozené a snaží sa hodiť riešenie problémov na niekoho iného. V tejto chvíli je situácia komplikovaná. Na jednej strane sú tu pobytové služby, ktoré čakajú na účinnosť novely v tejto podobe a naproti nim sú ambulantné služby, ktoré si do zákona požiadavky nepresadili,“ uviedla S. Shahzad s tým, že špeciálne denné stacionáre pre ľudí s telesným postihnutím sa vyjadrili, že ak novela prejde, od januára nebudú môcť pokračovať.

Podľa Shahzad je problémom aj plánované schvaľovanie novely až na poslednej schôdzi v roku. „Zmeny majú prísť niekoľko dní po schválení. V takom krátkom čase sa na zmeny pripraviť nedá. Uvedomuje si to aj ministerstvo, preto v týchto dňoch už vopred posielalo informácie zariadeniam o tom, na čo sa majú pripraviť. Je to zahrávanie sa s osudmi ľudí, ktorí tieto služby využívajú,“ vyjadrila sa Silvia Shahzad a doplnila, že pretransformovanie stacionárov na iný typ nie je riešenie. „Preto by ministerstvo malo hľadať zdroje na záchranu poctivých denných stacionárov, keďže tvrdí, že ich nie je veľa,“ dodala poslankyňa OĽANO.

 

- Reklama -