sobota, 27 apríla, 2024
8.3 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom G. Matečná: Úlohou predstaviteľov štátu je slovenským podnikateľom dvere otvárať, musíme si...

G. Matečná: Úlohou predstaviteľov štátu je slovenským podnikateľom dvere otvárať, musíme si udržovať priateľské vzťahy so svetovými veľmocami

0
Gabriela Matečná (Autor: TASR)

Povolenie exportu mlieka zo Slovenska do Číny bolo jedným z dôležitých míľnikov slovenskej agrodiplomacie pod vedením Gabriely Matečnej. „V Číne je po kvalitných mliečnych výrobkoch mimoriadny dopyt. Potvrdila to aj júnová účasť našich potravinárov na veľtrhu v Ning-po. Export mlieka môže Slovensku priniesť výrazné zlepšenie situácie živočíšnej výroby, navýšenie stavov dojníc, investície do najmodernejších agrotechnológií a v neposlednom rade aj vytvorenie pracovných miest. Otvorenie čínskeho trhu je cestou k rozšíreniu prvovýroby na Slovensku i zvýšeniu sebestačnosti Slovenska aj v ďalších mliečnych produktoch,“ vysvetlila ministerka a podpredsedníčka SNS.

Úsilie Slovenska o export mlieka do Číny bol úspešne zavŕšený v apríli tohto roku podpisom protokolu medzi Štátnou veterinárnou a potravinovou správou Slovenskej republiky a Generálnou administratívou colnej správy Čínskej ľudovej republiky o veterinárnych a hygienických požiadavkách pre mliečne výrobky vyvážané zo Slovenska do Číny. Samotnému podpisu protokolu predchádzal technický audit čínskych expertov, ktorý sa uskutočnil na Slovensku v minulom roku, po ktorom bola zo strany Číny potvrdená vysoká zdravotná garancia a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov od slovenských farmárov a spracovateľov mlieka. V nadväznosti na podpis tohto protokolu spustili štátni veterinári certifikáciu mliekarenských závodov, ktoré majú záujem vyvážať svoje produkty na čínsky trh a dostať sa tým na tzv. zoznam schválených subjektov pre vývoz do Číny. O takúto certifikáciu už požiadalo 19 slovenských subjektov. Slovenský agrorezort má záujem rozšíriť export do Číny aj o mäso.

„Čína je pre Slovensko dôležitým obchodným partnerom. Netýka sa to len agrosektora, ale aj hospodárstva. Hlavnými komoditami v slovenskom vývoze do Číny sú totiž automobily, strojárske produkty, či elektronika,“uzavrela podpredsedníčka vlády a SNS Gabriela Matečná. Záporné saldo obchodnej bilancie Slovenska s Čínou patrí pritom medzi naše najvyššie. Za rok 2018 dosiahlo až 3,144 miliardy eur.

 

- Reklama -