Frešo (SDKÚ-DS): Vláda posiela lekárov na protikorupčný kurz, ten by mali absolvovať aj politici

0
Pavol Frešo (Autor: SITA)

„V našej krajine je žiaľ v mnohých prípadoch korupcia vnímaná ako súčasť našej kultúry. Ak niekto hovorí, že nie je, tak je to mylná predstava. Korupcia je choroba, ktorá postupne ničí národ. Boj proti nej musí byť celoplošný, nie len pri vybraných kategóriách,“ povedal predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Dnes je totiž na stole návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. V ňom sa zavádza podmienka, bez ktorej nebude možné vykonávať zdravotnícke povolanie. Každý totiž bude povinný absolvovať „vzdelávanie o protikorupčnom správaní“.

„V zdravotníctve, rovnako ako vo všetkých oblastiach života na Slovensku sa, žiaľ, môžeme stretnúť s korupciou. Je našou povinnosťou ju eliminovať. Vláda však pri príprave tohto zákona využila negatívne nálady v spoločnosti a zo zdravotníckych pracovníkov urobila samostatnú kategóriu – úplatkári bez výnimky. Je to dehonestácia lekárskeho stavu. Ak vláda svoj boj proti úplatkom myslí vážne, prečo rovnako razantne nepostupuje vo všetkých oblastiach?,“ reagoval podpredseda Sekcie zdravotníctva SDKÚ-DS Valerián Potičný.

Pre SDKÚ-DS je jedným z najprotikorupčnejších opatrení v histórii samostatnosti zverejňovanie zmlúv na internete. To na návrh SDKÚ-DS zaviedla vláda Ivety Radičovej. Kabinet Roberta Fica k žiadnemu podobne odvážnemu kroku nenabral odvahu.

„Ak chceme skutočne úprimne bojovať proti korupcii, musíme riešiť všetky oblasti verejného života. Nie len zdravotníctvo. V prvom rade má byť protikorupčný kurz povinný pre všetkých ministrov a poslancov. Zároveň je nevyhnutné, aby politici zverejňovali podrobné majetkové priznania. Boj proti korupcii bude úprimný napríklad vtedy, ak policajti budú nahrávať na video svoje zásahy či riešenia priestupkov, ak sa zvýši predvídateľnosť súdnych rozhodnutí prostredníctvom povinného rešpektovania judikatúry Najvyššieho súdu SR, či keď sa výrazne obmedzia možnosti prijímania na školy na tzv. odvolania,“ dodal predseda Sekcie spravodlivosti a bezpečnosti SDKÚ-DS Ján Keselý.

Návrh zákona:

Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony:

„(5) Podmienkou na výkon zdravotníckeho povolania je aj absolvovanie vzdelávania o protikorupčnom správaní, ktoré sa preukazuje osvedčením o absolvovaní príslušného vzdelávacieho programu, ktorý zabezpečuje Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave samostatne alebo v spolupráci so zamestnávateľmi. Absolvent štúdia v zdravotníckom študijnom odbore, ktorý získal odbornú spôsobilosť na výkon zdravotníckeho povolania (§ 27 ods. 1) je povinný získať osvedčenie o absolvovaní vzdelávania o protikorupčnom správaní do 1 roka od začatia výkonu zdravotníckeho povolania.“.

- Reklama -