Frešo (SDKÚ-DS): Spájanie školy s praxou je priorita

0
Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo (Autor: SITA)

„Bratislavská župa je zriaďovateľom 14 gymnázií, 36 stredných odborných škôl, troch spojených škôl a máme pod sebou aj dve konzervatóriá a dve jazykové školy. Našou prioritou ostáva prepájanie štúdia s praxou, preto sme tento rok spustili tri centrá odborného vzdelávania a prípravy. Jedno pre oblasť stavebníctva, ďalšie pre oblasť polygrafie a médií a od prvého decembra máme v Devínskej Novej Vsi na SOŠ automobilovej aj COVP pre oblasť automobilového priemyslu,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Okrem vzdelávania však BSK stále rozširuje aj možnosti pre športovanie žiakov. Môžu sa napríklad zapojiť do projektov športových súťaží, či už vo futbale, basketbale alebo bowlingu. Bratislavský samosprávny kraj má aj samostatné centrá na podporu možností športovania – vodácke centrum BSK, lyžiarske centrum BSK, florbalové centrá BSK v 6 obvodoch, centrum hokejových športov BSK, centrum extrémnych športov BSK, centrum zimných športov BSK.

„Spustenie Duálnej akadémie je v budúcom roku absolútnou prioritou župy v oblasti školstva. Plánujeme pokračovať aj v už overených projektoch. Či už v cykle prednášok pre študentov, ktoré organizujeme v spolupráci v SAV a STU, alebo v projekte Škola ide na Slovan a sme v intenzívnom procese príprav na každoročnú akciu Deň župných škôl v Avione, kde sa predstavujú župné stredné školy deviatakom a ich rodičom,“ prezradil plány na začiatok roka 2016 riaditeľ Odboru školstva, mládeže a športu Roman Csabay.

Pokračovania sa v budúcom roku dočká aj kultúrno-vzdelávací projekt Rómeo a Júlia. Ďalší študenti tak budú mať možnosť v koncertnej sále Slovenského rozhlasu spoznať tento príbeh, ktorý je kombináciou hudby a činohry v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.

- Reklama -