Frešo (SDKÚ-DS): Poplatkovému zákonu nerozumie ani prezident

0
Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo (Autor: SITA)

Zákon stanovil rozsah zakázaných poplatkov, ale nestanovil jasné pravidlá, za ktoré, naopak, poskytovatelia zdravotnej starostlivosti môžu pýtať peniaze. Pacient tak ostáva v neistote.

„Chyba nie je na strane prijímateľa, to znamená ani pána prezidenta, ani nás na župe a vôbec nie verejnosti. Chyba je strane toho, kto tento chorý zákon písal. Inak povedané buď z nedostatku praxe, ale v našom prípade by som si trúfol povedať vôbec schopnosti počúvať tých ktorých sa to týka , v tomto prípade  bratislavskej župy ktorá od samotného začiatku uplatňovala tie pripomienky, ktoré sú dnes mimochodom vypísané v tom podaní na Ústavnom súde pána prezidenta. Upozornili sme, že vznikne Poplatkové eldorádo . Upozorňovali sme, že nakoniec výsledkom bude to, že ľudia, ktorí nemajú peniaze budú odtláčaní od zdravotnej starostlivosti.  Upozorňovali sme, že budú vznikať absurdné poplatky. Realita je taká, že dnes je na ťahu ministerstvo, aby nečakalo na výrok Ústavného súdu, ale jednoducho opravilo to, čo je úplne zrejmé, to čo sa naozaj nedá poriadne vyložiť a je zneužívané na rôzne absurdné poplatky. Jednoducho stav keď všetci vidia, že kráľ je doslova nahý, aby sme postavili z hlavy na nohy a urobili rýchlu novelu tohto zákona bez žiadnej politickej hry okolo toho aby tomu každý rozumel,“ vyzval na dnešnej tlačovej konferencii predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska dnes predpoludním oznámil, že sa obrátil na Ústavný súd Slovenskej republiky a požiadal o posúdenie ústavnosti §3 ods. 4 zákona č. 577/2004 Z.z.. Práve tento paragraf vymedzuje rozsah poplatkov, za ktoré poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nesmie vyberať poplatky. Tomu, za čo poskytovateľ môže vyberať poplatky, sa už zákon nevenuje. Touto nejednoznačnosťou umožňuje vyberanie poplatkov za všetko ostatné. Zákon, ktorý dovoľuje svojvoľnú aplikáciu do praxe, nie je, aj napriek vyjadreniam ministra zdravotníctva, jasný a jednoznačný.

„Hovoríme o tom že zákon je nezrozumiteľný, dovoľuje vo veľkej miere svojvoľný výklad a umožňuje neobmedzené vyberanie poplatkov. Pacienti sa tak stávajú obeťami tohto zákona. Ochranu pacienta nedokáže zabezpečiť ani orgán verejnej moci, v tomto prípade samosprávny kraj. Čo je však najhoršie, že tento zákon sa vzťahuje na všetkých obyvateľov Slovenskej republiky a to najmä na tých, ktorí sú odkázaní na zdravotnú starostlivosť a často v ťažkom sociálnom postavení. Nesúhlasíme s tým, aby vyberanie poplatkov bolo absolútne nekontrolovateľné, chceme, aby zákon bol okamžite novelizovaný a aby bol jasný, zrozumiteľný a  ochraňoval občanov Slovenskej republiky “ uzavrel lekár samosprávneho kraja MUDr. Valerián Potičný, MPH.

- Reklama -