Frešo (SDKÚ-DS): Podporujeme ochranu prírodných hodnôt

0
Pavol Frešo (Autor: SITA)

V stredu 23. septembra podpísali v bratislavskom Divadle Aréna Chartu Dunajského fondu. Tento fond vytvára priestor pre finančnú alebo nefinančnú podporu verejnoprospešných projektov v okolí rieky Dunaj.

„Bratislavská župa sa dlhodobo venuje problematike Dunaja a jeho zásadného vplyvu pre rozvoj nášho kraja. Podporujeme ochranu prírodných hodnôt, sme nápomocní pri vytváraní rekreačných zón, aby Dunaj ľudí opäť spájal a nie rozdeľoval,“ vyjadril sa signatár Charty Dunajského fondu predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Podpísanie charty Dunajského fondu zároveň nadväzuje na spoločnú víziu podpory trvalo udržateľnej mobility v oblasti cestovného ruchu v rámci rozvoja podunajského regiónu, ku ktorej župa pristúpila v septembri 2013 v rámci projektu Transdanube.

Dunajský fond je nová fundraisingová schéma, ktorej cieľom je zlepšiť vzťah obyvateľov kraja k Dunaju. Zakladateľom fondu je Stredoeurópska nadácia (CEF) združujúca projekty, pre ktoré bude hľadať donorov zo súkromného aj verejného sektoru. Na prvom ročníku Dunajského fóra sa predstavilo viacero rečníkov z oblasti samosprávy, verejných podnikov, neziskoviek ako aj zástupcovia developerov, ktorí prezentovali plánované projekty na rozvoj Dunaja a jeho okolia.
Zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja predstavili nielen už fungujúci projekt Cyklomostu Slobody, ktorý spája bratislavskú Devínsku novú Ves s rakúskym Schlosshofom, ale aj pripravovaný projekt Cyklolávok ponad rieku Moravu. Rovnako aktívny prístup župa plánuje aj pri rieke Dunaj, tak ako to už bolo v projekte TRANSDANUBE, v ktorom za ostatné dva roky 7 krajín, ktorými preteká rieka Dunaj, pracovalo na rozvoji udržateľnej dopravy a na rozvoji cestovného ruchu.

„V najbližších 4 rokoch, prostredníctvom rozvojového projektu Malý a Mošonský Dunaj plánuje bratislavská župa v spolupráci so slovenskými a maďarskými župami vytvoriť cezhraničný turistický produkt zameraný na využitie rekreačného a športového potenciálu celej oblasti,“ vyjadril sa vedúci oddelenia stratégií a územného rozvoja BSK Martin Hakel.

- Reklama -