Figeľ (KDH): Štrajk učiteľov a výpovede zdravotných sestier? KDH sa to týka

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Pritom ide o kľúčové oblasti pre budúcnosť Slovenska, pre celkovú silu, ľudský potenciál a životnú úroveň našej spoločnosti, rodín  a jednotlivcov.  Kvalita a dostupnosť zdravotných služieb, výchovy a vzdelávania za obdobie štyroch rokov poklesli. KDH to považuje za veľmi škodlivé.

Ján Figeľ: “Vývoj potvrdzuje, že len stabilita vlády je pre Slovensko málo. Potrebujeme aj zodpovedné vládnutie, ktoré je službou spoločnému dobru, ktoré znamená aj odbornú schopnosť a politické odhodlanie prijímať potrebné, ozdravné opatrenia. Súčasný škodlivé smerovanie školstva a zdravotníctva treba zastaviť a zmeniť k lepšiemu.

Pavol Abrhan, predseda poslaneckého klubu KDH: „Po prvé, je treba povedať, že učitelia sa len dožadujú splnenia sľubov, ktoré dal minister školstva na začiatku tohto volebného obdobia a preto sú ich požiadavky opodstatnené.

Po druhé je evidentné, že ministri školstva, ale i zdravotníctva absolútne nezvládajú svoje rezorty, čoho dôkazom je i nespokojnosť učiteľov a zdravotníckych pracovníkov, ale i pacientov.

Po tretie, Robert Fico uteká od problémov a schováva sa pred učiteľmi a sestričkami na úrade vlády. Odkazuje ich na príslušných ministrov, ale ani sám im neprejavil dôveru a preto ich nezaradil na svoju kandidátnu listinu. Je zrejmé, že záväzky za stranu Smer, títo páni prijímať nemôžu, to môže urobiť len predseda vlády. Preto by to mal byť on, kto by mal prevziať zodpovednosť za svojich ministrov a rokovať. Mal by byť chlap a riešiť problémy, ktoré svojou nečinnosťou alebo zlými rozhodnutiami spôsobili jeho ministri, lebo tu už nejde len o učiteľov a sestričky, ale aj o pacientov a všetkých občanov, ktorí nebudú mať komu zveriť v pondelok svoje deti na vzdelávanie.“

Predseda KDH Ján Figeľ dodáva: “KDH chápe oprávnené očakávania a legitímne požiadavky učiteľov a zdravotných sestier. Podporujeme konštruktívny vecný dialóg na rezortnej, parlamentnej a spoločenskej úrovni. Ponúkame programové riešenia, ktoré sú systémové a efektívne.”

- Reklama -