Figeľ (KDH): O obchvate Bratislavy mala rozhodnúť až nová vláda

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Pripomienkové konanie k projektu trvalo iba týždeň a bolo ukončené len tento pondelok. „Robert Fico tvrdí, že do volieb už nič nemôže urobiť  pre učiteľov alebo zdravotné sestry. Premiér na jednej strane už nechce zaväzovať požiadavkami štrajkujúcich budúcu vládu, ale zároveň dva týždne pred voľbami zaviaže všetky budúce vlády na najbližších 30 rokov, ktoré budú splácať za tento PPP projekt,“ hovorí poslanec a podpredseda KDH Pavol Zajac.

V minulosti sa podobné rozhodnutia o výstavbe formou PPP na úsekoch diaľnice D1, za prvej vlády Roberta Fica, ukázali ako zmanipulované a nevýhodné pre naše verejné financie. Preto boli exministrom dopravy Jánom Figeľom zastavené. Následným financovaním z fondov EU sa ušetrilo len na stavebných nákladoch 2 miliardy eur. „Za prvej vlády Roberta Fica boli PPP projekty podľa ministerstva financií nevýhodné približne o 30 miliónov eur. Realita ukázala, že sú to až dve miliardy. Dnes hovorí ministerstvo financií o predražení na úrovni 68 miliónov eur, ale pri skúsenostiach s projektmi vlády Roberta Fica to môže byť oveľa viac,“ hovorí predseda KDH Ján Figeľ.

Strategickú chybu podľa Pavla Zajaca urobilo ministerstvo dopravy už pred dvomi rokmi, keď spojilo do jedného PPP projektu rýchlostnú cestu R7 a diaľničný obchvat Bratislavy D4. Taktiež bolo chybou, že sa rozhodlo o príprave výstavby iba cez PPP model. Aj najnovšia analýza Inštitútu finančnej politiky MF hovorí, že ak by sme mali tento projekt pripravený na financovanie klasicky, cez štátny rozpočet, tak by výstavba bola lacnejšia o 68 miliónov eur.

Ak vláda Roberta Fica nemá čo skrývať pri projekte obchvatu Bratislavy, tak  mala vytvoriť dostatočný časový priestor na odborné posúdenie o spôsobe výstavby, ale hlavne financovania projektov D4 a R7. Čas do marcových parlamentných volieb je príliš krátky na to, aby táto diskusia a posúdenie bolo dostatočne primerané k dopadu na naše verejné výdavky. Preto o spôsobe financovania obchvatu Bratislavy  mala po zrelom uvážení rozhodnúť až nová vláda, ktorá na Slovensku vznikne po marcových parlamentných voľbách.

- Reklama -