Figeľ (KDH): Kresťanskí demokrati smútia nad stratenými životmi utečencov

0
Ján Figeľ, bývalý predseda KDH (Autor: SITA)

Najmä smrť sedemdesiat jeden ľudí, vrátane detí, v nákladnom aute neďaleko slovenských hraníc nám ukazuje, ako veľmi sa tento problém týka aj Slovenska.

„Ako národ so silnou kresťanskou tradíciou nemôžeme zatvárať oči nad utrpením ľudí, ktorí utekajú z vojnou zmietaných krajín. Naši vlastní občania sa v minulosti viackrát ocitli v podobnej situácii a vďaka pohostinnosti, ktorá sa im dostala v demokratických štátoch, mohli začať nový život v bezpečnom a slobodnom prostredí.“ zdôraznil predseda Ján Figeľ.

Predchádzať tragédiám môžeme jedine spoločným úsilím všetkých členských štátov EÚ. Tá sa musí zamerať najmä na vytvorenie takých podmienok, aby ľudia, ktorí sú v skutočnom ohrození života, mohli legálne požiadať o azyl už vo svojich domovských krajinách. V súčinnosti s ďalšími medzinárodnými organizáciami je potrebné vytvoriť reálny plán na stabilizáciu severnej Afriky a Blízkeho východu.

„Podpora investícií a obchodnej výmeny predstavuje obojstranne prospešný nástroj na zlepšenie ekonomickej situácie v oblastiach susediacich s južnou hranicou Európskej únie. Jednoznačne potrebujeme aj nekompromisný boj proti prevádzačom, ktorí profitujú z ľudského nešťastia. Vyšetrovacie orgány všetkých členských štátov Európskej únie sa musia sústrediť na odhaľovanie finančných tokov plynúcich z takejto činnosti.“ uviedol europoslanec Ivan Štefanec.

„S poľutovaním sledujeme tiež radikalizáciu verejnej diskusie na Slovensku. Vláda Slovenskej republiky nesie zodpovednosť za to, aby sa jej nositeľom nestali extrémistické a radikálne zoskupenia. Predstavitelia štátu, politici, médiá ako aj osobnosti verejného života, majú morálnu povinnosť robiť všetko pre to, aby občania Slovenskej republiky mali pravdivé a objektívne informácie o probléme a  možných riešeniach súčasnej utečeneckej krízy v Európe.“ dodala europoslankyňa Anna Záborská.

- Reklama -