Fico (SMER-SD): FICO: Strana drží slovo, netára a do roka predstaví nový program

0
Robert Fico (Autor: TASR)

“Berúc na zreteľ vývoj sveta sme rozhodli vytvoriť nový politický program. Predstaví ho o rok pracovná komisia na čele s Marekom Maďaričom,” povedal šéf Smeru-SD. Zároveň deklaroval plnenie februárového sľubu, že do konca roku 2020 bude vytvorených 100.000 nových pracovných miest. “Kto má úprimný záujem nájsť si prácu, nájde si ju,” uistil s dôvetkom, že občania, ktorí si prácu chcú nájsť, budú pozitívne aktivovaní, a tí, čo si prácu nájsť nechcú, budú štátom postihnutí.

“Už nie je najväčšia výzva nezamestnanosť, ale najmä výška odmeny za prácu. Urobíme všetko pre to, aby minimálna mzda bola na úrovni aspoň 500 eur od januára 2019. Budú pripravené aj kvalitnejšie pravidlá kolektívneho vyjednávania umožňujúce presadzovať oprávnené mzdové požiadavky,” menoval predseda Smeru-SD.

Priority Smeru-SD na rok 2017 pod názvom “Držíme slovo” sú rozdelené do troch skupín. Ide o oblasť rastu miezd vo verejnom a súkromnom sektore, oblasť zamestnanosti a boja s nezamestnanosťou a oblasť odstraňovania regionálnych rozdielov.

Smer-SD v rámci priorít okrem iného avizuje zvýšenie minimálnej mzdy aspoň na hranicu 500 eur od roku 2019, zvýšenie materskej pre pracujúcich rodičov na úroveň 98 percent čistej mzdy od mája 2017, reštriktívne opatrenia voči tým, ktorí odmietajú pracovné ponuky a zneužívajú sociálny systém, ako aj rozšírenie zákona zameraného na podporu najmenej rozvinutých okresov aj na Gelnicu, Košice – okolie, Medzilaborce, Sninu a Bardejov.

Na margo samotného priebehu snemu Robert Fico odmietol, že predčasný odchod europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej zo snemu znamená rozkol v strane. “Jeden delegát žije v bubline v Bruseli a nepozná slovenské reálie. Ak má radový člen iný názor, tak už to nie je demokracia, ale rozkol? Je to bežný názor, ktorý môže ktokoľvek vyjadriť. Mohla vystúpiť, ale pre mňa je dôležité, že všetci boli zvolení jasnou väčšinou,” odkázal Fico.

Flašíková Beňová odišla podľa Denníka N preto, lebo podľa jej slov nemá zmysel zostávať na sneme, na ktorom sa diskutuje až po voľbe straníckych funkcionárov. “Mám taký pocit, že je celkové vnútorné pnutie. Mrzí ma to, mohli sme si to vyrozprávať v pokoji a v pohode, ale pán predseda to prezentoval ako jednomyseľný návrh predsedníctva, tak pravdepodobne k nejakej väčšej diskusii by aj tak neprišlo,” povedala denníku. Pred pár dňami na sociálnej sieti napísala, že dnešný snem je zbytočný, ak vo funkcii podpredsedu strany ostane Robert Kaliňák. V tajnej voľbe však získal veľkú väčšinu hlasov.

- Reklama -