Faltys (SaS): Zem pre kamošov

0
Hans Faltys (Autor: SaS)

Medzi tie najťažšie kalibre patrí séria opatrení, ktoré kladú prekážky našim občanom pri predávaní pôdy. Pôda je totiž výrobný prostriedok, a to nie hocijaký, ale taký, že jeho množstvo je obmedzené. Ak zastavíme obchody s pôdou, nebude sa dostávať do efektívnejších rúk a naše pôdohospodárstvo bude málo efektívne. A to práve robíme. A prečo? No preto, že ak sa nedá pôda predať, sú jej prenájmy lacné. A to vyhovuje veľkým podnikom, ktoré nechcú kupovať pôdu na ktorej hospodária.

Ale to nie je všetko. Po dlhé roky pestujeme u nás podivnú organizáciu s názvom Slovenský pozemkový fond, ktorá narába s pôdou neznámych vlastníkov. Čo je pôda neznámych vlastníkov, to je skutočná záhada, ktorej nik normálny príliš nerozumie. Lebo o ostatných statkoch, okrem pôdy, u nás platí, že vec je buď niečia alebo ničia. Ak je niečia, tak niekto má právo, ale často aj povinnosť, sa o ňu starať. O ničiu pôdu sa však niekto stará. A to je nájomca. Ako si ju prenajal, keď je majiteľ neznámy? – pýtate sa. No predsa od Pozemkového fondu. Ale ako si možno niečo prenajať od niekoho, komu to nepatrí? Nuž, sám sa čudujem.

Pritom daň sa platí a dotácie sa fasujú aj na zem, ktorá nemá majiteľa. Ako to? Tak, že daň platí prenajímateľ, a ten sa potom aj usiluje o dotácie.

Mám nápad. Čo keby sme celý ten bordel upratali? Čo keby daň platil majiteľ pôdy a nie jej prenajímateľ, ako je tomu dnes? Ak sa majiteľ nebude o svoju pôdu uchádzať povedzme 10 rokov, tak sa stane neznámym majiteľom, teda po mojom nemajiteľom. Takúto pôdu bude možno predať alebo previesť na jej užívateľa. Ak ju tento nechce, bude ju možné predať dražbou. A v čom je pointa? No v tom, že každý, kto má záujem sa o svoj majetok starať, sa bude musieť zodvihnúť, vysporiadať dvesto rokov staré dedičské konania, zaujímať sa o svoj majetok a ujať sa ho. Hoci ho aj prenajať. Alebo ho navždy opustiť. Obchod s pôdou sa rozhýbe a neznámi majitelia o desať alebo dvadsať rokov nebudú. A úloha Slovenského pozemkového fondu sa zmenší na minimum.

Samozrejme, kraviny, ktoré prijal SMER, a ktoré obmedzujú predaj pôdy, musia zo zákonov preč. Tak sa rozhýbe obchodovanie s pôdou a zem sa dostane do rúk tých, ktorí o ňu stoja.

Čo vy na to?

- Reklama -