Faltys (SaS): Úpadok slovenskej živočíšnej produkcie

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Bez toho, aby sme to rozoberali ostatné podrobnosti tohto dokumentu, je známe, že dôsledkom je pokračovanie nevyrovnaných dotácií na poľnohospodársku prvovýrobu pre jednotlivé krajiny EU.

Aká je logika toho opatrenia? Nuž, krajiny s nekoncentrovanou pôdou sa nás jednoducho boja. Boja sa, že budeme mať o toľko efektívnejšiu výrobu, že ich v rastlinnej výrobe vytlačíme z trhov. Ako zvyčajne, aj tu je strach zlý radca, pretože veľké rozlohy sú vhodné na jeden typ rastlín, malé na iný a na svete je toho pre každého dosť, len sa netreba báť.

Spojenie primitívneho strachu západných roľníkov s neschopnosťou Ficovej vlády bojovať za naše záujmy teda nastavilo systém takto. Dôsledkom je, že v rastlinnej výrobe dokážeme fakt súťažiť len na priemyselných plodinách ako je obilie, či repka, a veru niečo pracné pestovať dokážeme len s veľkými ťažkosťami. Tak sa meníme na krajinu tretieho sveta, ktorá produkuje suroviny. V živočíšnej výrobe, kde je nám koncentrácia pôdy už úplne nanič, postupne strácame konkurencieschopnosť úplne. A to ako v mäse, tak v mlieku.

Ale minca má aj druhú stranu a z Európy k nám tečú peniaze do technológií. To, pochopiteľne, rozčuľuje zas výrobcov na západe, pretože u nás už do základných prostriedkov bez eurofondov neinvestuje nik. Tým sa stráca cena odpisov strojov z ceny finálneho produktu a zasa len deformujeme trh.

A sme v pasci. Pôda sa musí ešte viac koncentrovať a aj sa koncentruje. Bez toho nebudeme efektívny. Zvieratá chovať sa nám naďalej nevyplatí. Rastlinná veľkovýroba znižuje zamestnanosť ľudí, ktorí inde nie sú príliš zamestnateľní. A strata kravínov a ošipární tiež.

Napokon sa dnešná vláda pokúša vylepšiť svoje zlyhanie pri rokovaniach s EU tým, že otravuje predajcov potravín s predajom slovenských výrobkov. To znamená, že šikanuje hypermarkety s cieľom primäť ich, aby predávali slovenské výrobky aj s tým, že ich nakúpia za iné ceny ako zahraničné. Nuž, to uchopenie problému za zlý koniec a je to opatrenie namierené proti spotrebiteľom, ktorí potom zaplatia za potraviny vyššie ceny. A prečo? Pretože niekto neschopný rieši problém, ktorý spôsobil. Ale na úkor občanov? To je akosi typické pre dnešnú nomenklatúru.

Čo treba robiť:

Je potrebné ihneď začať bubnovať na medzinárodnej úrovni, že takto to ďalej nepôjde. Rok 2020 je za rohom a rokovania o pokračovaní Spoločnej politiku o rok, o dva začnú. Musíme si na toto obdobie zvoliť zástupcov, ktorí sa pred komisármi EU „nepotentujú“ a ktorí dokážu stáť na našej strane. A do vtedy jednoducho vydržať.

Na Slovensku je jediná strana, ktorá ukázala, že sa európskych úradníkov netreba báť, keď navrhujú hlúposti. A to ukázala v kauze Grécko. A tou stranou je Sloboda a Solidarita.

- Reklama -