Faltys (SaS): Komouši zas zatvárajú hranice pred západným tovarom

0
Hans Faltys (Autor: SaS)

Tí z nás, ktorí si ešte neprepili mozgy si dobre pamätajú na časy, keď boli na hraniciach drôty, brániace nám v odchode von. Tiež si dobre pamätáme nedôstojné prehliadky na hraniciach, brániace nám doviesť nejaký normálny tovar zo zahraničia. Boli to skutočne nechutné móresy vtedajších mocipánov. A tí dnešní hľadajú cesty ako tieto časy vrátiť.

Nuž, robiť s nami to isté na území Európy už dnes komouši celkom nedokážu. Ale brániť nám v kupovaní toho, čo chceme a kde chceme, sa pokúšajú neustále. V poslednom čase si zasadli na potraviny. Nevravím o šikanovaní hypermarketov rôznymi zákonmi, ktoré majú slúžiť na to, aby sa vraj potraviny predávali aj v nesieťových obchodoch. Komu na tom záleží, nechápem. Ale nech.

Potom si vymysleli, že na to pôjdu cez propagáciu a nútia obchody uverejňovať koľko percent slovenských potravín predávajú. Celkom nie je jasné, či tým chcú pomôcť obchodom, ktoré predávajú len slovenské potraviny alebo uškodiť, pretože človek, ktorý si ide kúpiť parmezán alebo banán sa pri prečítaní: „100% slovenské“ – rovno môže otočiť na opätku. A toto hovorím so všetkou vážnosťou človeka, ktorý sa živí predajom výhradne slovenských potravín. Niekedy je to výhoda a inokedy zas nevýhoda. Tak to na slobodnom trhu chodí. V skutočnosti okrem pána ministra Jahnátka a jeho kumpánom zo strany na tomto zozname o percentuálnom zastúpení slovenských výrobkov nezáleží takmer žiadnemu zákazníkovi.

Ach áno. Záleží na ňom našim priateľom z Európy. Tí si totiž celkom oprávnene myslia, že pokusy otravovať predávajúcich týmto spôsobom sú v rozpore s princípom, že európsky tovar je si u nás rovný. Tak teda Európska komisia oficiálne požiadala Slovensko, aby prijalo opatrenia na zabezpečenie, aby naše potravinové právo dodržiavalo zásadu voľného pohybu tovaru na jednotnom trhu. Bože, zas aká hanba. Ach, jaj.

Ale si to celé zaslúžime. Lebo malosť je mnohým z nás vštepovaná od detstva. Totiž, my sme v prvom rade ľudia, potom Európania a až nakoniec Slováci. A nie naopak, ako sa nám to pokúšajú vnútiť naši momentálne zvolení zástupcovia, ktorí sa prostredníctvom rozdúchavania nacionalistických vášní pokúšajú udržať pri moci.

A je im úplne jedno, aké škody spoločnosti pri tom spôsobia.

- Reklama -