Faltys (SaS): Ďalšia zhovädilá pokuta

0
Hans Faltys (Autor: SaS)

Ďalšia nezmyselne vysoká pokuta dominantnému hráčovi na našom trhu maloobchodného predaja potravín nedáva zmysel. Tesco síce nie je výkrikom predaja najkvalitnejších potravín, ale jeho prevádzky rozhodne nie sú špinavé a zanedbané.  Tesco predáva také potraviny, aké veľká časť našej populácie chce. A robí to dobre.

Prečo teda ministerstvo nášho pôdoobrábania vedie súkromnú vojnu voči tomuto reťazcu a otravuje ho nezmyselnými pokutami? Nie je to jasné. Túžba po zvýšenom predaji našich produktov na našich pultoch v tom určite nie je. Veď keby bola, tak by sa zmenili legislatívne podmienky pre otváranie nových maloobchodných predajní alebo otváranie malých výrobní potravín. To sa ale za posledné roky skutočne neudialo. Viem to z totálne osobnej skúsenosti. Rozbehnúť tú predaj alebo výrobu slovenských potravín vyžaduje sloniu trpezlivosť.

Teda, ako vravím, v otravovaní Tesca nie je vlastenecký zámer. Že by šlo o zámer plnenia štátnej kasy? Viem si to predstaviť, ale predsa. Nie je to príliš pritiahnuté za vlasy?

Tak majú vzmáhajúce sa reťazce Kaufland a Lidl kamarátov na najvyššom mieste a dohodli sa, že Tesco vyštvú? Ale aj táto hypotéza sa mi zdá pritiahnutá za vlasy. A k tomu nesledujem pokuty týchto reťazcov. Možno sú rovnako nezmyselné, ako tie pre Tesco.

Tak čo to môže byť? Že by ohlásenie centrály, že reťazec u nás predsa len nepredá, niekoho naštvalo. Ja neviem koho, ale písalo sa, že chute na  nákup má kdekto vplyvný. Od nás, ale aj z Česka. A teraz z toho zišlo. Možno je cieľom ukázať Angličanom, že podnikať na Slovensku zas až taká zábava nie je.

Ťažko to rozlúštiť, kde vzniká taká antipatia k reťazcu, ktorý sa u nás roky usiluje a v svojom segmente odvádza svoju prácu. Ale asi by sme s tým už konečne mali prestať. Aby sa nám nestalo, že budeme za hranicami vyzerať ako malí zakomplexovaní trpaslíčkovia, ktorí neznesú, ak sa u nás niekomu darí.

- Reklama -