piatok, 29 marca, 2024
6 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Érsek (Most-Híd): Prešovská diaľnica je už vo výstavbe

Érsek (Most-Híd): Prešovská diaľnica je už vo výstavbe

0
Árpád Érsek (Autor: MOST-HÍD)

„Som spokojný, že môžeme využiť letnú stavebnú sezónu na prípravné práce. Proces posudzovania vplyvov na životné prostredie nám to už umožňuje. Správa EIA bude čoskoro zverejnená, zatiaľ však môžem povedať, že nie je potrebné robiť dodatočné environmentálne opatrenia ,“ povedal v Prešove minister Arpád Érsek.

„Dopravné problémy v Prešove nezmiznú zo dňa na deň, faktom je, že tranzitnú dopravu v smere od Popradu na Košice potrebujeme dostať z mesta. Vnútromestskú dopravu už v lete odľahčí nová štvorpruhová cesta po Nábrežnej komunikácií. Zároveň intenzívne hľadáme dohodu o finančnom krytí severného obchvatu mesta, ktorý by mal Prešov definitívne odľahčiť od dennodenných zápch,“ dodal minister dopravy.

Úsek diaľnice D1 Prešov západ – Prešov juh bude priamym pokračovaním úseku D1 Svinia – Prešov západ, ktorý je už v prevádzke. V križovatke Prešov juh bude navrhovaná diaľnica napojená na existujúcu diaľnicu D1 Prešov – Budimír. Teraz všetky autá  prechádzajú po cestách mesta Prešov, čo so sebou prináša zápchy a znečistenie životného prostredia.  Diaľnica D1 bude tvoriť „západný“ obchvat mesta Prešov a rýchlostná cesta R4 bude tvoriť „severný“ obchvat mesta Prešov. Tieto komunikácie sú navzájom prepojené v mimoúrovňovej križovatke Prešov západ. Cieľom je previesť predovšetkým tranzitnú dopravu mimo obývané územie mesta. Preto bola križovatka navrhnutá tak, aby prepájala všetky smery a všetky kategórie ciest.  Práce na križovatke Prešov západ prebiehajú od minulého roka a  semafor na vstupe do Prešova bude odstránený v auguste.

Vodiči ušetria jazdou po prešovskej diaľnici približne 18 minút (až 80 percent času) oproti pôvodnej trase cez mesto. Kým  jazda po starej ceste cez mesto trvá približne 24 minút, úsek diaľnice prejdú vodiči za päť minút.  Projekt bude hotový o štyri roky.

- Reklama -