Drucker (Smer-SD): Nedostupnosť liekov treba vnímať vo viacerých rovinách

0
Tomáš Drucker (Autor: TASR)

Zo stretnutia na najvyššej úrovni vyplynulo, že európske krajiny sa budú aj naďalej usilovať skvalitňovať potraviny a ich nutričné zloženie. Čo sa týka nedostupnosti liekov, aktuálne sa týmto závažným problémom zaoberajú všetky členské štáty, aj keď rozsah a dôvody sa rôznia. „Nedostupnosť liekov treba vnímať vo viacerých rovinách, aj čo sa týka dostupnosti inovatívnych liekov,“ uviedol šéf slovenského rezortu zdravotníctva T. Drucker.

Ministri sa zhodli, že zásobovanie liekov je pre každý členský štát kľúčové. „Európska komisia podporuje prácu európskych liekových agentúr, aby sa mapovala situácia a hľadali riešenia. Zhodneme sa, že držitelia povolení musia zabezpečiť kontinuálne dodávky liekov tak, aby boli potreby pacientov zabezpečené v každom členskom štáte,“ uviedol eurokomisár V. Andriukaitis. Jeho slová počas zasadnutia potvrdila aj regionálna riaditeľka WHO pre Európu Zsuzsanna Jakab: „Nedostatok liekov je vážnym problémom, pretože môže ohroziť starostlivosť o pacienta a môže mať dopad aj na ekonomiku“.

Ministri za zaoberali otázkou, ako zastaviť tzv. paralelný export, často zachádzajúci za hranice obchodnej etiky. Diskutovali tiež aj o možnosti preskúmať, či majú mať pravidlá voľného pohybu tovaru v EÚ prednosť pred ochranou zdravia obyvateľstva. Zhodli sa, že lieky nemôžu byť považované za štandardnú obchodnú komoditu. Načrtli aj tému možného vylúčenia liekov z voľného pohybu tovarov. „Neuzavreli sme túto tému, podstatné je, že sme dokázali o tejto téme hovoriť,“ povedal T. Drucker.

Nárast výskytu tuberkulózy v Európe

Ministri sa zamerali na problematiku antimikrobiálnej rezistencie aj vakcinácie, a s tým súvisiaci nárast výskytu tuberkulózy v Európe. Niektoré členské štáty čelia problémom nedostatku vakcín, ktorý je spôsobený narastajúcim dopytom po očkovacích látkach a problémami vo výrobe. „Budeme spoločne hľadať také riešenia v rámci pravidiel voľného pohybu tovarov v EÚ, ktoré by odstránili výpadky v zásobovaní vakcínami v niektorých členských štátoch,“ uviedol minister zdravotníctva SR.

Podľa eurokomisára sa vakcinácia musí riešiť na európskej úrovni. Alarmujúci je fakt, že v dôsledku jej poklesu rastie počet osýpok a sezónnych chrípok. Napríklad Rumunsko tento rok zaznamenalo prvýkrát po 30-tich rokoch výskyt rubeoly, pričom šesť ľudí na toto ochorenie zomrelo. Európania globálne vykazujú najnižšiu dôveru vo vakcináciu, aj z tohto dôvodu zaočkovanosť v našom regióne klesá. „To, že máme tak veľa kritikov, je dôkazom toho, že očkovacie programy sú nedostatočné. Treba riešiť akceptáciu vakcín a tzv. váhavosť,“ povedal V. Andriukaitis.

Cieľom EÚ ostáva úplne eliminovať tuberkulózu ako cezhraničné ohrozenie zdravia do roku 2050. Aj pri tejto téme bude rozhodujúci ďalší dialóg medzi jednotlivými členskými štátmi. Dôležitá je včasná prevencia, monitoring a dostupná diagnostika, najmä pre sociálne slabšie skupiny obyvateľstva. Ďalšie neformálne stretnutie ministrov zdravotníctva 28 krajín EÚ sa uskutoční v marci budúceho roka. V tom čase už bude Rade EÚ predsedať Malta.

- Reklama -