Droba (SaS): V monitorovacom výbore, ktorý bol na začiatku škandálu s eurofondmi, sedeli aj zástupcovia žúp

0
Juraj Droba (Autor: TASR)

„Monitorovací výbor, ktorý je zriadený ministerstvom školstva, tvorí 70 zástupcov; predsedom je minister školstva. Z celkového počtu tvoria jednu tretinu zástupcovia orgánov štátnej správy, druhá tretia sú zástupcovia orgánov priamo podliehajúcim štátu a zvyšok tvorí tretí sektor a predstavitelia občianskej spoločnosti. Na to, aby sa mohli tieto obludnosti stať a rozkradnúť 301 miliónov eur, bolo potrebné rozhodnutie monitorovacieho výboru. Z 54 prítomných hlasoval proti výberovým kritériám len jeden člen, šiesti sa zdržali a 47 bolo za,“ uviedol J. Droba a pokračoval: „Medzi zástupcami orgánov štátnej správy sú aj nominanti župy. Inými slovami, každá župa nominovala svojho zástupcu do monitorovacieho výboru. Aj táto kauza ukazuje, že župy by nemali byť verejnosťou podceňované, keďže ich nominanti stáli na začiatku zatiaľ najväčšieho škandálu tretej Ficovej vlády.“

Peniaze z eurofondov určené na vedu výskum tak vďaka tomu mohla získať napríklad firma, ktorá má ročný obrat len 1700 eur, firma s 0 zamestnancami, schránková firma so sídlom v paneláku či dokonca spoločnosti, ktoré vedu a výskum vôbec nemajú uvedené ako predmet činnosti.

P. Frešo odvracia pozornosť od podstaty problému

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa tvári, že nepochopil podstatu našej tlačovej besedy, reaguje Juraj Droba na Frešov brífing. „Namiesto nepodstatnej hry o slovíčka by si mal uvedomiť podstatu, že aj župa má vplyv na nastavenie kritérií, kam tečú eurofondy, na ktoré sa skladajú všetci daňoví poplatníci. Veríme, že po našej tlačovej besede sa bude o tento proces viac zaujímať a nezobudí sa len vtedy, keď na to upozorní niekto iný,“ reagoval Juraj Droba.

- Reklama -