Dostál (OKS): Trestné oznámenie v kauze Sensim

0
Ondrej Dostál, predseda OKS (Autor: Facebook Ondreje Dostála)

Podnet sa týka podozrenia z možného spáchania trestných činov machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe podľa § 266 Trestného zákona (TZ), podvodu podľa § 221 TZ, subvenčného podvodu podľa § 225 TZ a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku podľa § 237 TZ.

K spáchaniu niektorého z uvedených trestných činov mohlo podľa môjho názoru prísť v súvislosti s konaním opísaným a zdokumentovaným v štúdii Nadácie Zastavme korupciu Štúdia pravdepodobného ovplyvňovania verejného obstarávania služieb externého manažmentu projektov ako oprávnených nákladov v rámci nenávratných finančných prostriedkov (NFP) z eurofondov, ktorej autorom je analytik Ivan Kuhn.

Uvedená kauza spoločnosti Sensim pripomína kauzu spoločnosti STAR EU, ktorá je opísaná v štúdii Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika Externý projektový manažment ako forma tunelovania fondov Európskej únie: 70 projektov Star EU, a.s., ktorej autorom je tiež Ivan Kuhn. Podozrenia v kauze STAR EU umocňujú informácie z článkov publikovaných v marci 2008 v denníku SME, podľa ktorých vtedajší generálny manažér strany SMER-SD a súčasný minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter odporúčal starostom a primátorom za SMER-SD v Košickom a Prešovskom kraji na prípravu projektov práve firmu Star EU. Vo veci tejto kauzy som podal na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie dňa 27. augusta 2014. Listom zo dňa 25. augusta 2015 som bol Krajskou prokuratúrou Bratislava informovaný, že obsah súvisiacich spisov bol v zmysle pokynu prokurátora generálnej prokuratúry predložený Úradu špeciálnej prokuratúry

Ondrej Dostál
predseda OKS

- Reklama -