Dostál (OKS): Dvojaký meter štátnych orgánov vo Svidníku

0
Ondrej Dostál, predseda OKS (Autor: Facebook Ondreje Dostála)

Rovnaký skutok, pomaľovanie pamätnej tabule Vasiľa Biľaka červenou farbou, pritom štátne orgány vo vzťahu k výtvarníkom Petrovi Kalmusovi a Ľubošovi Lorenzovi vyhodnotili ako trestný čin a okresný prokurátor na nich podal obžalobu pre trestný čin poškodzovania cudzej veci podľa § 246 ods. 1 Trestného zákona.

Obe konania majú rovnaký skutkový základ. Podľa § 14 ods. 2 Trestného zákona „Pokus trestného činu je trestný podľa trestnej sadzby ustanovenej na dokonaný trestný čin.“ Ak Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz spáchali trestný čin tým, že pomaľovali Biľakovu tabuľu červenou farbou, dopustil som sa rovnakého trestného činu aj ja tým, že som sa o to isté pokúsil. Naše konanie by teda malo byť posudzované rovnako.

V natretí Biľakovej tabule na červeno mi 16. októbra 2015 zabránili policajti, ktorí prišli k obecnému úradu v Krajnej Bystrej. Na moje otázky, či dostali upozornenie, že sa pokúsim Biľakovu tabuľu pomaľovať, odpovedali záporne a popierali, žeby ich tam niekto poslal z tohto dôvodu. Z rozkazu o uložení sankcie za priestupok, ktorý mi bol doručený, však vyplýva, že policajná hliadka prišla do Krajnej Bystrej na základe upozornenia od Heleny Polanskej, predsedníčky Krajskej rady Komunistickej strany Slovenska, ktorá sa o mojom zámere dozvedela.

Považujem za neprijateľné, aby štátne orgány uplatňovali dvojaký meter a v skutkovo rovnakých prípadoch postupovali úplne odlišným spôsobom. Preto proti rozkazu o uložení sankcie podám v zákonom stanovenej lehote odpor.

Ondrej Dostál
predseda OKS 

- Reklama -