Danko, Smolíková, Hrnko, Kmec, Bernaťák, Tittel (SNS): Prísnejšie podmienky pre registrácie cirkví

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Slovensko je miestom, kde žije spoločne 13 národností a rôzne náboženstvá. Táto novela v žiadnom prípade nezasahuje do základných ľudských práv a slobôd. Cirkvi a náboženské spoločnosti môžu slobodne pôsobiť bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú registrované, pričom štát obmedzuje ich pôsobenie jedine rešpektovaním právneho poriadku. Novela iba sprísňuje pravidlá registrácií cirkví. Cieľom predloženého návrhu zákona je eliminovať špekulatívne registrácie údajných cirkví a náboženských spoločností s hlavným cieľom registrácie – získania finančných príspevkov od štátu.

„Sme národ, ktorý bol od nepamäti hrdý na svoje tradície, na svoje hodnoty. Sprísnením podmienok vstupu nových cirkví, iba chránime to, čo sme celé stáročia budovali. Sme síce mladý štát, ale máme viac ako tisíc ročnú kresťanskú históriu. Sme národ, ktorý prijal kresťanstvo ako prvý v strednej Európe – pred takmer 1200 rokmi a po stáročia sa usiloval o vybudovanie si vlastnej štátnosti. A ja som na to hrdý.“ Vysvetľuje potrebu zmeny predseda SNS Andrej Danko.

Registráciou získava náboženský subjekt výhody vrátane možnosti žiadať štát o finančné príspevky napr. pre svojich duchovných a cirkevné ústredia, na prevádzku cirkevných škôl, vyučovanie náboženstva na štátnych školách. Štát má preto legitímne právo určiť registračné podmienky, ktoré spĺňajú tie náboženské subjekty, ktorých vieru vyznáva nie zanedbateľný počet občanov SR. V súčasnosti treba na registráciu 20.000 členov.

Poslanci za SNS zároveň zdôrazňujú, že nové podmienky v žiadnom prípade neznamenajú obmedzenie náboženskej slobody.

Návrh zákona predložili predseda NR SR a predseda SNS Andrej Danko, predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák, podpredsedníčka SNS Eva Smolíková, podpredseda SNS Anton Hrnko a poslanci SNS Stanislav Kmec a Dušan Tittel.

- Reklama -