Danko (SNS): Znovuzavedenie IC vlakov dáva cestujúcim možnosť vybrať si

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

Občanom IC vlaky chýbali, pričom vytvorenie monopolu zlikvidovalo zdravé konkurenčné prostredie a malo vplyv na zvýšenie cien za cestovné lístky u súkromného prepravcu. Navyše, predĺžila sa im tak cesta a mali tiež problém so získaním miesta vo vybranom vlaku, keďže lístky na rýchliky českej spoločnosti boli pomerne dopredu vypredané. Pritom sa stáva, že sa cestujúci potrebuje cestovať náhle, hneď a čo najrýchlejšie, takže im začala chýbať možnosť cestovať IC vlakom.

Aj keď mnoho cestujúcich jazdí na trase Bratislava – Košice rýchlikmi ZSSK a niektoré kategórie majú tieto cesty zadarmo, konkurencia na železnici dáva podľa SNS možnosť cestujúcim, aby si vybrali. Realita niekoľkých mesiacov ukázala, že IC vlaky jednoducho chýbajú a pocítili to občania.

SNS pripomína, že nemá nič proti podnikaniu zahraničných spoločností na Slovensku. V prípade tohto trhu sa však ukazuje, že obe možnosti prepravy – súkromným prepravcom i štátnym IC vlakom – môžu existovať paralelne na jednom trhu. Strata IC vlakov sa v ostatnom období znižovala z roka na rok. Podľa SNS tak existuje reálny predpoklad, že ZSSK sa v tomto prípade môže dostať do čiernych čísiel.

- Reklama -