Danko (SNS): Zlacnili sme zdravé potraviny, ľuďom ostane v peňaženkách viac

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

Slovenská republika má v porovnaní s inými vyspelými štátmi, akými sú Rakúsko, Španielsko či Taliansko, jednu z najvyšších DPH na potraviny. „Jej znižovanie má preto svoje opodstatnenie. Mať 20 percent DPH na potraviny znamená, že sú predražované potraviny nielen pri nákupe, ale aj v reštauračných zariadeniach. Máme veľmi vysoké ceny stravnej jednotky,“ vysvetlil iniciatívu strany SNS šéf Andrej Danko. Zároveň dodal, že ide o pilotný balík, ktorého cieľom je snaha mať nižšie ceny potravín v obchodoch. „Vyzývam aj ľudí, aby sledovali ceny týchto komodít v obchodných reťazcoch. Robíme všetko preto, aby našu snahu pocítili ľudia aj na cenách potravín. Ich selekcia bola veľmi prísna,“ doplnil. Nižšia DPH sa týka sortimentu kyslo-mliečnych výrobkov, prírodného medu, ovčej bryndze, ovocných a zeleninových štiav, zeleniny a ovocia mierneho pásma, ako sú zemiaky, rajčiaky, cibuľa, uhorky, kapusta či strukoviny.

Znižovanie cien potravín, aké tu posledných 27 rokov nebolo, by malo podľa Dankových slov pomôcť nielen reštauračným a hotelovým zariadeniam, ale predovšetkým spotrebiteľom. „Som hrdá, že je to práve SNS, ktorá prispela k tomu, že na tanieri môžete mať zdravé potraviny za nižšiu cenu. Čo je dôležité podčiarknuť, všetky z nich sú vyprodukovateľné na Slovensku. Zároveň je potrebné povedať, že vďaka našej iniciatíve už bolo zlacnené mäso, ryby či mlieko,“ ozrejmila poslankyňa SNS Eva Antošová.

V minulosti sa štát slovenského potravinárstva a poľnohospodárstva zastával len veľmi málo. „Čo malo za následok, že obchodné prirážky doslova zvlčili. V krokoch za nižšie ceny nás čaká ešte dlhý boj, ale ministerstvo pôdohospodárstva hľadá nástroje a mechanizmy na to, aby trh upokojil a pri ich presadzovaní máme na mysli aj zdravotné benefity,“ dodal Milan Lapšanský z agrorezortu.

- Reklama -