Danko (SNS): V prípade Slovenských elektrární musí štát konať!

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

SNS dlhodobo žiada, aby boli strategické podniky stopercentne v rukách štátu a toto vlastníctvo bolo podporené ústavným zákonom o ochrane strategických spoločností.

Premiér Slovenskej republiky tento týždeň vyhlásil, že vláda sa pokúsi pri SE získať naspäť do rúk štátu a posilniť tak jeho postavenie v elektrárňach. Podľa SNS však za vyhláseniami musia nasledovať aj činy. Verejnosť sa stále nedozvedá, aké konkrétne kroky vláda prijala, aké konkrétne úsilie vyvinula, aby mohla odkúpiť akcie Slovenských elektrární, ktoré vlastní taliansky Enel.

Strategické energetické podniky, ako plynárne či elektrárne, ale aj ich dcérske spoločnosti, si každá rozumná krajina chráni a nepúšťa z rúk. Ako SNS zakotvila vo svojich programových tézach, aby sa predišlo rozpredávaniu a privatizácii strategických spoločností, mal by byť prijatý ústavný zákon o ich ochrane. Zákon by ukladal povinnosť vláde odkúpiť, spravovať a rozvíjať majetkové účasti v strategických spoločnostiach tak, aby štát nad nimi už nikdy nestratil kontrolu. Zakazoval by – a to striktne – akejkoľvek vláde nakladať s majetkovými právami v strategických podnikoch tak, aby štát v nich nestratil majoritu. Podľa SNS by mal byť tiež zákonom definovaný strategický podnik., osobitne v prípade energetiky, plynárenstva, petrochemického priemyslu či telekomunikácií. V prípadoch výmien vlád by tak žiadna z nich nemohla urobiť nerozumný krok a spôsobiť škody, ktoré tá ďalšia bude môcť ťažko naprávať.

Pre občanov, pre ochranu ich záujmov, musí štát v strategických oblastiach jednoducho zastávať tie najvýznamnejšie pozície. SNS preto vyzýva vládu, aby vyvinula maximálne úsilie a odkúpila od Enelu všetkých 66 percent akcií Slovenských elektrární, a aby tiež o tom verejnosť informovala.

- Reklama -