Danko (SNS): Rekreačné poukazy žnú prvé úspechy. Vo februári sa zvýšil počet prenocovaní o viac ako 100-tisíc

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

„Veci, ktoré sa snažím presadiť, často čelia kritike. Kritike z radov úradníkov, ale najmä od opozície. Po čase sa však aj v tomto prípade ukázalo, že naše opatrenia prinášajú reálny efekt. Analytici sa mýlili v tom, že rekreačné poukazy spravia výpadok v rozpočte. Opak je pravdou,“ poukázal šéf národniarov na skutočný stav pri zavedení tohto mechanizmu. Pozitívne dopady rekreačných poukazov dokazujú aj údaje Štatistického úradu SR. Z ich výsledkov jasne vyplýva, že medziročne stúpol počet prenocovaní slovenských turistov v mesiaci február o takmer 15 percent. V prepočte je to až o 105-tisíc prenocovaní viac po zavedení rekreačných poukazov. „Je nesporným faktom, že poukazy sú efektívne, a to nemôže nikto spochybňovať.“

Pozitívne dopady na cestovný ruch potvrdil aj štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR Peter Ďurček. „Počet turistov vzrástol, tento trend je pozitívny a môže rásť ďalej. Je to vďaka zníženiu dane na ubytovacie služby a zavedeniu rekreačných poukazov.“ Ako ďalej dodal, našim systémom opatrení na rozvoj domáceho turizmu sa inšpirujú aj okolité krajiny. „Predtým sme zaostávali za krajinami V4, teraz sme zastavili klesajúcu tendenciu a sledujeme nárast. Nezaznamenali sme žiadne vypuklejšie problémy, opatrenie sa stretlo s porozumením a prevádzkovatelia sú veľmi spokojní s týmto mechanizmom. Ak sú nejaké veci, ktoré robia problémy, ide o maličkosti, ako napríklad dokladovanie. Praxou sa to ale vyladí, a verím, že takto o rok už žiadne komplikácie nebudú,“ skonštatoval Ďurček.

Zavádzanie každého nového opatrenia sprevádzajú „pôrodné bolesti“, nech by bolo akokoľvek dokonalé. Šéf parlamentu preto vyzýva k trpezlivosti. „Samozrejme, že na začiatku sú nejaké nejasnosti. Verím, že postupom času sa použitie poukazov zautomatizuje a stanú sa bežnou súčasťou života. Ale už teraz vidíme ich pozitívny prínos. Nárast o 100-tisíc prenocovaní je skvelé číslo. To sa premieta aj do toho, že v hoteloch môže narásť dopyt po chyžných, kuchároch a ďalší personál má svoju prácu. Vďaka týmto opatreniam sa navyše môžu vytvárať aj nové pracovné miesta v slovenských regiónoch,“ uzavrel Andrej Danko.

- Reklama -