Danko (SNS): Pán protokolista Špaček nie ste ústavným právnikom. Presne o tom som hovoril v príhovore, ako sa rýchlo šíri klamstvo

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

Pán protokolista a médiá by si mali najskôr naštudovať Ústavu SR predtým, než začnú šíriť neoverené správy. V Ústave SR sa totiž uvádza len čas zloženia sľubu nového prezidenta, nie čas skončenia mandátu predchádzajúceho prezidenta. Čl. 101 (7) v Ústave SR hovorí: “(nový prezident) Sľub skladá pred Národnou radou Slovenskej republiky do rúk predsedu Ústavného súdu Slovenskej republiky napoludnie v deň, v ktorom sa má skončiť volebné obdobie predchádzajúceho prezidenta.” To znamená, že tvrdenia, že Slovensko nemalo prezidenta sú nesprávne.

Rovnako nesprávne sú aj ďalšie tvrdenia, ktoré sa po včerajšej inaugurácii objavili v médiách. Podľa tých, počas 7 minút prevzal predseda NR SR na seba prezidentské kompetencie. No podľa Ústavy SR by v prípade, že by Slovensko naozaj nemalo prezidenta, prešla väčšina právomocí podľa Čl. 105 (1) na Vládu SR.

A v neposlednom rade, ak by sme sa mali riadiť podľa kľúča, ktorý počas inaugurácie vyslovil v televíznom vysielaní pán Špaček, tak počas inaugurácie pána prezidenta Andreja Kisku malo Slovensko jednu minútu dvoch prezidentov. Andrej Kiska totiž zložil prezidentský sľub do rúk predsedníčky ÚS SR o 11:59.

„Vyzývame preto pána protokolistu na verejné ospravedlnenie a médiá na opravu tohto zavádzania verejnosti. Zároveň prosíme médiá, aby si informácie pred zdieľaním aj overovali u odborníkov. S týmto tvrdením sa stotožnil aj právny poradca pani prezidentky Zuzany Čaputovej, pán Kubina. Verejne mu ďakujeme, že zachoval objektívny a profesionálny postoj,“ dodal predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko.

- Reklama -