Danko (SNS): Nie EPH, ale štát musí rokovať s Enelom!

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

Je škandalózne, že vláda, ktorá sľubovala, že nepredá štátne podiely v energetických firmách a zakáže privatizáciu strategických podnikov, dnes podľa týchto sľubov nekoná. Pri dobrej vôli by vedela získať financie na odkúpenie akcií Slovenských elektrární od Enelu a tento strategický podnik by sa dostal do štátnych rúk.

Strategické energetické podniky majú byť v rukách štátu, na čo SNS už niekoľkokrát upozorňovala a zakotvila to aj vo svojich programových tézach. Sme rozhodne proti tomu, aby mal v strategických spoločnostiach podiely niekto iný, než štát! Je to vec národno-štátneho záujmu s ekonomickým, sociálnym i bezpečnostným rozmerom! Vlastníctvo strategických podnikov umožňuje štátu financovať svoju sociálnu politiku a patrí aj medzi piliere jeho suverenity. Strategické energetické podniky nesmú vlastniť finančné skupiny alebo zahraniční vlastníci, pretože sa bude rozhodovať o nás bez nás – ale v našej energetike by sme mali mať my hlavné slovo, nie niekto ,,zvonku”!

Slovenská národná strana preto opäť, po niekoľký raz, vyzýva vládu, aby tento proces zastavila a vstúpila do rokovaní o odkúpení akcií SE od Enelu! Musí byť jej prioritou vrátiť občanom to, čo oni, ich otcovia a dedovia desaťročia budovali. Energetika je jednou z najdôležitejších odvetví, a ak si energetické podniky predáme, dávame svoj osud do rúk cudzím elementom.

- Reklama -