Danko (SNS): Ďakujem štruktúram SNS za historický úspech v komunálnych voľbách

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Pri tejto príležitosti v nedeľňajšej relácii predseda SNS Andrej Danko zhodnotil výsledky volieb a uviedol: „Úprimne ďakujem regionálnym štruktúram SNS za historický výsledok v komunálnych voľbách 2018. Dokázali postaviť kandidátov za Slovenskú národnú stranu i v neľahkom čase štvavej negatívnej kampane počas uplynulých dní. Vo voľbách je ľúbivé dať si nálepku nezávislého kandidáta a ísť tak kandidovať, ale znášať dres a značku strany, znamená znášať aj chyby kolegov. Komunál sa ešte nezávislým politikom riadiť dá, ale predstavte si 150 nezávislých poslancov v NR SR, ktorí sa nikdy nedohodnú. Štát musia riadiť stabilizované skupiny ľudí. Tam, kde končia politické strany, začína diktatúra.“

SNS dosiahla historický úspech vďaka všetkým, ktorí dali hlas v komunálnych voľbách 2018 značke SNS. Predseda SNS zdôraznil, že bez poctivej práce strany by boli % nárasty pomalšie  a povedal: „Gratulujem každému, kto dostal odvahu vstúpiť do verejného života a viedol férovú a riadnu kampaň, ktorá je transparentná a vie sa riadne zdokladovať. Dnes už politika nie je len o súťaži politických strán v regiónoch, ale aj o tom, kto ju finančne podporuje. Asi všetci chceme vedieť, kto koho a ako financuje.“

V tejto súvislosti spomenul líder SNS novelu zákona o politických stranách, ktorú už parlament schválil.„Som rád za zákon o politických stranách. Nech je na účtoch vidieť, kto stranu financuje. Mrzí ma ale, že pán prezident zákon nepodpísal,“ skonštatoval Andrej Danko.

Slovenská národná strana si polepšila v porovnaní s rokom 2014 o viac ako 300% v počte starostov a primátorov, spolu ich získala 160. SNS obsadila približne 1680 poslaneckých kresiel v mestských a miestnych zastupiteľstvách, čo značí približne 100% nárast oproti predchádzajúcim komunálnym voľbám. Patrí jej tak tretie miesto podľa počtu zvolených poslancov, ktorí kandidovali v zastúpení politických subjektov. SNS so 160 starostami a primátormi obsadila celkovo v poradí druhé miesto po koaličnom partnerovi.

Na porovnanie Slovenská národná strana bola v roku 2014 až siedma medzi politickými subjektami, len so 41 starostami a primátormi. V počte zvolených poslancov strana SNS získala skoro 8,2% z celkového počtu kandidátov za politické strany a s približne 5,5 percentami pokryla posty starostov a primátorov v mestách a obciach na Slovensku.

Strana považuje za úspech aj to, že jej pribudol ďalší primátor. V celkovom počte získali tento post traja kandidáti za SNS. Krajský predseda SNS košického kraja, Pavol Bečarik uspel vo východnom regióne, v Spišskej Novej Vsi. Okresný predseda SNS v banskobystrickom kraji, Július Buchta obsadil post primátora v Revúcej a v severnom žilinskom regióne, v meste Turzovka obhájil svoje miesto Ľubomír Golis.

- Reklama -