Danko (SNS): Chráňme si naše národné bohatstvo

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

Na jednej strane sme pod veľkým tlakom Európskej komisie, podľa ktorej musíme zrušiť podmienku desaťročného trvalého pobytu na území našej republiky, pre nadobudnutie poľnohospodárskej pôdy. Na druhej strane, je pred nami otázka ochrany našej pôdy.

„Zrušením podmienky desaťročného trvalého pobytu, sa stáva Slovensko oveľa viac zraniteľnejším ako doteraz a môže veľmi ľahko prísť k špekulatívnemu vykupovaniu pôdy zahraničnými investormi. To môže mať za následok ohrozenie potravinovej bezpečnosti nášho štátu, a to najmä v prípadných krízových situáciách. Už dnes je v jednotlivých okresoch poľnohospodárska pôda v rukách zahraničných investorov cca. na 20%, niekde až 30 – 40%,“ vysvetľuje potrebu ochrany slovenskej pôdy predseda Národnej rady SR a predseda SNS Andrej Danko.

Spoločným úsilím však nájdeme riešenia a to aj v úzkej spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, kde nominantka Slovenskej národnej strany, ministerka Gabriela Matečná, pripravila novelu zákona o nadobúdaní pôdy. Cieľom novely je zdokonaľovanie prostredia pre ďalšie nadobúdanie vlastníctva tejto pôdy aktívnymi, najmä miestnymi, poľnohospodármi.

„SNS si uvedomuje, že pôda je našim národným bohatstvom, je nenahraditeľná, nedá sa vyrobiť. V živote človeka má pôda, podobne ako voda nenahraditeľný význam.“ dodáva predseda SNS Andrej Danko.

Cieľom je prijať ústavný zákon, ktorý by zabezpečil výhradu vlastníckeho práva k pôde občanom Slovenskej republiky s výnimkami, ktoré by upravil zákon.

Slovenská národná strana sa bude snažiť získať podporu všetkých relevantných politických strán, ktoré si tiež uvedomujú vážnosť situácie a veríme, že nájdeme spoločnú cestu, ako ochrániť našu pôdu a zabezpečiť tak rozvoj slovenského poľnohospodárstva.

- Reklama -