Danko (SNS): Bojím sa, že poslanci budú pri hlasovaní o podnikových bytoch politikárčiť. Doplatia na to zamestnanci aj zamestnávatelia

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

„Za sebou máme k téme podnikových bytov rokovania s Klubom 500, rovnako tak aj s odborármi. Slovenská národná strana chce otvoriť diskusiu o tomto návrhu, ktorý je skutočne detailne prepracovaný,“ skonštatoval šéf národniarov Andrej Danko počas dnešného brífingu.

Osobne inicioval viaceré stretnutia s veľkými zamestnávateľmi na Slovensku, z ktorých vyplynulo, že je enormný záujem o výstavbu alebo prenajatie podnikových bytov. „Znova by malo ísť o veľkých zamestnávateľov, u ktorých je predpoklad investičnej výstavby, aby to nebolo špekulatívne,“ vysvetlil. Pôjde teda o firmy, ktoré majú nad 49 zamestnancov. Slovenská národná strana riešila aj to, ako ich motivovať. „Základnou motiváciou pre podnikateľa na investovanie do podnikových bytov bude, že bytový dom by bol odpisovaný zrýchlene do 6 rokov. Takáto investícia bude zároveň daňovo uznateľná. Rozloha podnikového bytu by nemala viac ako 100 metrov štvorcových a po desiatich rokoch ich bude možné predávať,“ opísal predseda SNS.

Zároveň dodal, že očakáva diskusiu na tému pásma výšky nájomného, ktoré by sa malo riešiť buď licitáciou alebo dohodou s odborovými zväzmi. „Zľava z výšky nájomného by sa teda nemala považovať za príjem a nemala by sa ani následne zdaňovať.“ Návrh na podnikové byty je zaujímavý tak pre zamestnancov, ako aj zamestnávateľov a podľa šéfa národniarov je v najväčšom záujme Slovákov a Sloveniek, aby sa pretavil aj do praxe. Obáva sa však politikárčenia pri hlasovaní, na ktoré by nakoniec doplatili všetci. „Bolo by zbytočné, aby pre truc niekoľkých poslancov, tento dobrý zákon neprešiel. Z klubu SNS vyvinieme maximálne úsilie, aby prešiel. Budeme kontaktovať poslancov koalície aj opozície,“ priblížil.

Rovnako podotkol, že je otvorený ďalšiemu dialógu. Návrh by chcel napríklad rozšíriť o spoluprácu so Slovenským pozemkovým fondom, ktorý by mohol napríklad vyberať alebo navrhovať stavebné parcely. „Som človek z praxe, snažím sa ľuďom prinášať mechanizmy, ako napríklad rekreačné poukazy, ale aj mnohé ďalšie, ktoré reálne zlepšujú život Slovákov,“ uzavrel predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko.

- Reklama -