Danko (SNS): Azylanti nie sú tovar!

0
Andrej Danko, predseda Slovenskej národnej strany (Autor: SITA)

V tejto súvislosti SNS opäť pripomína, že slovensko-rakúske memorandum o porozumení, podpísané medzi slovenským a rakúskym ministerstvom vnútra o dočasnom prijatí žiadateľov o azyl z Rakúska, je protiprávne. Opäť zdôrazňujeme, že ministerstvo vnútra znenie tohto memoranda dodnes nezverejnilo. Verejnosť sa nedozvedela nič o bezpečnostných opatreniach v Gabčíkove, kam majú žiadateľov o azyl v Rakúsku umiestniť. Pre SNS je tiež nepochopiteľná hrubá ignorácia výsledkov miestneho referenda v Gabčíkove o rakúskych azylantoch.

SNS upozorňuje, že proces udeľovania azylu je správne konanie, v ktorom žiadateľ podlieha jursdikcii určitého štátu. V histórii však nikdy neboli žiadatelia o azyl umiestňovaní mimo územia štátu, v ktorom toto správne konanie prebieha. Nemožno ich prevážať hore-dolu.

Každý štát Európskej únie je zodpovedný za ochranu svojich hraníc a za žiadateľov o azyl. Slovensko sa vie postarať o utečencov, imigrantov a žiadateľov o azyl, ktorí sa nachádzajú na našom území a ktorí žiadajú o azyl na Slovensku. Nemôže však brať zodpovednosť za tých, ktorí žiadajú o povolenie žiť v inej krajine, v inom štáte. Opätovne doplácame na laxný prístup južných štátov pri ochrane hraníc. Opätovne doplácame na zlú koordináciu činností, ktoré by mali zabrániť hromadným plavbám migrantov do Európy, ako aj na slabý boj s organizovanými skupinami, ktoré si urobili z migrácie výnosný obchod. Doplácame aj na alibizmus Bruselu, pretože namiesto toho, aby sa viac aktivovali bezpečnostné zložky EÚ a príslušné inštitúcie EÚ pri riešení tejto otázky, hľadajú euroúradníci najľahšiu cestu – a to je jednoducho bez dôkladného preverenia udeliť každému žiadateľovi o azyl komfort a nevyhostiť nikoho. SNS sa stotožňuje s názorom britského premiéra Davida Camerona, že je najvyšší čas začať vyhosťovať a posielať do domovských štátov všetkých tých, čo nemajú na území EÚ čo robiť, tých, čo zahadzujú doklady, ako aj tých, ktorí pod zámienkou azylu chcú len využiť sociálny systém štátu EÚ.

Slovenská národná strana bude vždy trvať na tom, aby sme pomáhali tým, ktorí to potrebujú, aby sme si plnili všetky povinnosti pri ochrane práv žiadateľov o azyl – ale bude vždy odmietať falošné iniciatívy.

- Reklama -