utorok, 23 apríla, 2024
10.3 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Ďalší postup v kauze teplárenské nevoľníctvo. OĽANO a SaS iniciuje podanie na...

Ďalší postup v kauze teplárenské nevoľníctvo. OĽANO a SaS iniciuje podanie na ústavný súd

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

„Už štyri roky sú ľudia v dôsledku jedného lobistického ustanovenia de facto v nevoľníckom postavení vo vzťahu k miestnym teplárňam, a to bez reálnej možnosti sa z tohto nevoľníctva vymaniť, napríklad zriadením vlastnej kotolne a tým pádom zabezpečením efektívnejšieho a lacnejšieho zdroja tepla,“ tvrdí tieňový minister financií za OĽANO Eduard Heger. „Keďže vládna koalícia nedbá na budovanie zdravého podnikateľského prostredia, iniciujeme podanie na ústavný súd na preskúmanie ústavnosti tohto stavu,“ pokračoval Heger.

Podľa poslanca ide v prvom rade o uplatnenie práva podnikať, ktoré je postavené na voľnosti vstupu na trh a rovnosti pravidiel pre všetkých. „Dnes sú vďaka tomuto ustanoveniu v zákone zvýhodňovaní aj takí dodávatelia tepla, ktorých centrálne zdroje tepla sú vlastnou vinou technicky zastarané, neefektívne a tým pádom aj drahé. A dopláca na to občan, zákazník, ktorý nemôže prejsť na efektívnejší a lacnejší zdroj tepla,“ upozornil Heger, podľa ktorého sa súčasný zákon o tepelnej energetike taktiež stavia „macošsky“ k ochrane vlastníctva v zmysle „keď raz niečo vlastním, tak by som mal mať možnosť rozhodnúť aj o tom kto a ako ma bude vykurovať, alebo či si to nezabezpečím sám.“

Tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek uviedol, že zákon o teplárenskom nevoľníctve v parlamente predkladali celkovo piaty krát. „V minulosti zaňho dokonca ako opoziční hlasovali aj poslanci za stranu Most. Včera už žiaľ nie. A asi neuveríte, kedysi rovnaký názor zastával aj sám predseda strany SMER,“ vyjadril sa Galek a zacitoval z listu poslanca Roberta Fica občanovi z roku 1997. „Ak ste vlastníkmi bytov, máte právo rozhodnúť sa, či budete správu svojho bytu vykonávať sami alebo cez nejakú organizáciu. Nikto Vám nemôže nanútiť dodávku tepla a teplej vody, ak máte efektívnejší spôsob dodávky,“ píše Fico  v liste.

„V prípade Roberta Fica je tak otočenie sa v názore o 180 stupňov evidentne dlhodobý problém. Veď kto by si nepamätal na jeho prehlásenie, že v roku 2014 v politike už nebude. Včera teda opäť otočil a hlasoval proti vlastnému vyjadreniu, ktoré kedysi sám vyslovil,“ pokračoval Galek.

Ako ďalej uviedol poslanec, podaním podnetu na ústavný súd chce OĽANO a SaS aj R. Ficovi pripomenúť, že v slobodnej spoločnosti je absurdné, aby si podnikatelia mohli zakazovať vznik vlastnej konkurencie. „Je predsa nemysliteľné, aby napríklad hypermarket mohol zablokovať otvorenie novej predajne potravín vo svojom okolí,“ povedal Galek a pokračoval: „V konečnom dôsledku, pokiaľ je ľuďom obmedzené právo výberu, ako si budú riešiť teplo, dopadom je najmä prehlbovanie energetickej chudoby na Slovensku. Dnes totiž neexistuje žiaden tlak na cenu tepla dodávaného monopolnými teplárenskými spoločnosťami, táto sa neúmerne každoročne zvyšuje, a tí čo si zateplili, vymenili okná, odchádzajú s dlhým nosom, pretože napriek zníženiu spotreby platia stále viac a viac.“

Galek zároveň upozornil, že toto podanie nie je namierené proti teplárňam, ale naopak je aj v ich prospech. „Iba konkurenčné prostredie je dostatočným tlakom na cenu aj kvalitu. Centrálne zásobovanie teplom by malo ostať ako primárne riešenie dodávok tepla a teplej vody, ale teplári musia sami a na trhovom princípe presvedčiť ľudí o tom, že je to pre nich to najvhodnejšie a najefektívnejšie, tak ako to kedysi tvrdil aj sám Robert Fico,“ uzavrel Galek.

 

- Reklama -