Csicsai (Most-Híd): Zachráňme Malý Dunaj!

0
MOST-HÍD (Autor: MOST-HÍD)

Výstavbou elektrárne Eliášovce, o ktorej má ministerstvo životného prostredia rozhodnúť  do 9. septembra, dôjde podľa Csicsaiho k  likvidácii biotopov na brehoch Malého Dunaja, zániku podmienok pre život mnohých chránených druhov živočíchov, ako aj k zničeniu lužných lesov. „Výstavba spôsobí vzdutie podzemnej vody, ktoré môže negatívne ovplyvniť úrodnosť pôd v lokalite a dotkne sa aj stavu spodných vôd. Je neprípustné, aby niekto za účelom dosiahnutia zisku navždy poškodil žitnoostrovskú prírodu,“ tvrdí poslanec NR SR za stranu Most-Híd.

Poslanec Csicsai tvrdí, že sa doposiaľ nestretol ani jednou takou štúdiou, ktorá by neupozornila na možné negatívne dosahy uvedenej investície. „Verím, že aj na Malom Dunaji  zvíťazí zdravý rozum a minister Žiga napriek doterajšej pasivite v danej problematike,  nakoniec stavbu vodnej elektrárne ma Malom Dunaji nepovolí,” upozorňuje Gabriel Csicsai.

Rozbehnutá je aj petičná kampaň, ktorá ešte môže výstavbe zabrániť. Petíciu už podpísalo vyše 6 000 ľudí. Námietky a odvolania proti stavbe Malej vodnej elektrárne podalo viac ako päťdesiat subjektov, starostov dotknutých obcí, majiteľov pozemkov, poľnohospodárske družstvá, poľovnícke združenia, rybári, kluby slovenských turistov i obyvatelia, podľa ktorých projekt nebol posudzovaný voči vplyvom na životné prostredie a porušuje Európske smernice o vode a biotopoch. 

- Reklama -