štvrtok, 28 marca, 2024
12.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Csicsai (Most-Híd): Teraz nie je čas na vojnu s gazdami, mali by...

Csicsai (Most-Híd): Teraz nie je čas na vojnu s gazdami, mali by sme odškodniť každého chovateľa

0
Gabriel Csicsai (Autor: MOST-HÍD)

Podľa štátneho tajomníka MPRV Gabriela Csicsaia dopracovať sa k zdroju nákazy je prakticky nemožné. „V tejto chvíli sa musíme sústrediť na opatrenia na zabránenie jej ďalšieho šírenia a likvidáciu ohnísk.“ – uviedol Csicsai.

Veterinári za jediné efektívne riešenie považujú zníženie koncentrácie zvierat, ktoré môžu podľahnúť nákaze, ich okamžitú eutanáziu, nezávisle od toho, či majú klinické príznaky ochorenia.

Štátny tajomník súčasnú situáciu považuje za vážnu, ktorá vzhľadom na pribúdanie ďalších ohnísk a efektivitu nariadených opatrení si vyžaduje rozšírenie ochrannej zóny, pravdepodobne na celý okres.

Csicsai hovorí, že situácia a predpokladaný priebeh nákazy z epizootologického hľadiska je žiaľ jasná. „Nariadené opatrenia sú vykonávané v súlade s krízovým plánom pre predmetnú epizoociu, ale som presvedčený, že ani agrorezort, ani vláda nemôže opomenúť osobné tragédie spojené so samotnou nákazou a nútenou likvidáciou ošípaných. Mnohí gazdovia prišli o svoju existenciu, ale výpadok v domácom rozpočte pocítia aj tí, ktorí chovali len pár kusov pre vlastnú potrebu,“ tvrdí štátny tajomník agrorezortu.

„Nezabúdajme na to, že hovoríme o regióne, v ktorom sa nežije ľahko. Som presvedčený o tom, že každého chovateľa musíme odškodniť. Obviňovať chovateľov z ilegálnej činnosti , lebo nesplnili svoju povinnosť a svoje farmy nezaregistrovali, v tejto chvíli nepovažujem za správne. Uvedomme si, že prišli o svoje ošípané. Keď im teraz vyrubíme sankcie, dosiahneme len toľko, že úplne zanevrú na úrady, a v snahe obísť pokuty, ošípané zlikvidujú sami. V mrazničkách sa môže ocitnúť aj nakazené mäso, v ktorom vírus môže prežiť 7 až 8 mesiacov.  Uskladnené mäso teoreticky aj o niekoľko mesiacov neskôr, napríklad ako vianočný darček, sa môže ocitnúť aj o sto kilometrov ďalej, a my budeme čeliť ďalšiemu problému. Myslím si, že efektívne opatrenia pre zastavenie a likvidáciu afrického moru ošípaných musí byť prioritou pre celý rezort. Ak do niečoho máme investovať, tak to je práve zastavenie nákazy a odškodnenie všetkých. Teraz naozaj nie je čas na vojnu s drobnochovateľmi. Sankcie za nedodržanie zákonných povinností riešme, ale až po zastavení šírenia nákazy a zabezpečení disciplíny a účinnej spolupráce chovateľov s úradmi,“ zdôraznil štátny tajomník za vládny Most-Híd.

Zdroj: Gábor Csicsai

 

- Reklama -