Cigániková (SaS): Poplatky za urgent spôsobujú veľký chaos, platiť musela aj žena vo vysokom štádiu tehotenstva

0
Jana Cigániková (Autor: Archív J. Cigánikovej)

„Tehotné ženy musia byť ušetrené od rozhodovania sa pod vplyvom nutnosti zaplatiť poplatok, či ich stav už je akútny alebo nie, lebo to môže viesť k podceneniu situácie a v konečnom dôsledku môže ohroziť zdravie ich bábätka,“ uviedla na tlačovej besede poslankyňa NR SR a členka zdravotníckeho tímu SaS Jana Cigániková v prítomnosti Ivana Baloga, ktorý upozornil na 10-eurový poplatok za vyšetrenie manželky vo vysokom štádiu tehotenstva. „Nijako sme nekritizovali nemocnicu Nitra, kritizovali sme to, že musíme zaplatiť 10-eurový poplatok. Nešlo o samotných 10 eur, ale o princíp – nastávajúca matka sa sama ťažko rozhodne, či má ísť do nemocnice na pohotovosť alebo má čakať do rána a potom jej ošetrujúci lekár povie, kde bola doteraz,“ povedal Balog.

Cigániková kritizovala ministra Druckera za jeho prvotnú reakciu na adresu vyšetrenia Angeliky Balogovej. Tomáš Drucker vtedy povedal: „Neboli žiadne objektívne príznaky u tejto pacientky. Vyšetrenie aj s napísaním správy trvalo asi 25 minút, v takomto prípade určite má desať eur zmysel.“ Podľa Cigánikovej „namiesto riešenia problému idú spolu s nemocnicou dehonestovať tehotnú ženu s manželom, ktorí neurobili nič iné, len porozprávali o svojej skúsenosti. Toto sa mi nepáči.“

Poslankyňa SaS zároveň upozornila na list generálneho riaditeľa Úradu pre riadenie podriadených organizácií Borisa Mrekaja, ktorý žiada vedenie nemocníc, aby zabezpečilo, že 24. 12. 2017 a 25. 12. 2017 nebudú vyberané poplatky za poskytnutú zdravotnú starostlivosť na urgentných príjmoch. „Paradoxné je, že to už neplatí o iných sviatočných dňoch – 26. 12. a 1. 1. Vzniká teda jeden veľký chaos. Nie je zjavné, za čo a kedy platiť 10-eurové poplatky. Prečo jeden zákon 24. 12. neplatí, ale 1. 1. už platí? Skutočne nie je podozrenie na pôrod vo vysokom štádiu tehotenstva urgentným prípadom?“ pýta sa J. Cigániková.

Občania podľa Cigánikovej nevedia, na čo majú v zdravotníctve nárok, chýba osveta pre pacienta, ako má rozoznať, či ide o urgentný prípad alebo nie.

„Riešením v prípade tehotných žien by mohla byť napríklad rada od lekára cez telefón či návšteva zdravotnej sestry – pôrodnej asistentky priamo v domácnosti,“ doplnila poslankyňa Cigániková a vyzvala ministra Druckera, aby urobil poriadok a zákony predkladal riadnym procesom tak, aby chyby v nich nebolo potrebné riešiť za chodu, ako sa to deje teraz.

- Reklama -