Cigániková (SaS): Nebyť môjho statusu na Facebooku, verejnosť sa o poplatkoch nedozvie

0
Jana Cigániková (Autor: Archív J. Cigánikovej)

Minister zdravotníctva Drucker sa podľa poslankyne Cigánikovej správa zbabelo, keď nemá odvahu predkladať parlamentu svoje kontroverzné nápady formou vládnych návrhov zákonov. Aby sa vyhol riadnemu pripomienkovému konaniu – a teda aj možnej kritike verejnosti –, posúva ich vládnym poslancom, ktorí ich majú do legislatívy dostať cez pozmeňovacie návrhy bez publicity . Na zdravotníckom výbore sa to stáva opakovane. Pozmeňovacie návrhy jednoducho prichádzajú na poslednú chvíľu, doslova minútu pred hlasovaním.

„Ide pritom o dôležité veci, za všetky spomeniem naliatie 150 miliónov eur do zdravotníctva oproti pôvodnému plánu. Po všetkých týchto skúsenostiach a aj preto, že kapacita miestnosti výboru je obmedzená som začala robiť LIVE prenosy z výboru a zverejňovať ich na Facebooku. Predseda výboru Zelnik ma chce za to disciplinárne stíhať napriek tomu, že paragraf 51 rokovacieho poriadku jednoznačne hovorí: ‚Zverejnenie vystúpenia poslanca na verejnej schôdzi výboru nemožno obmedziť.‘Koaličný zlepenec chce zakázať verejnosti, aby videla, čo sa deje na výboroch,“ upozornila Cigániková.

Podľa členky Výboru NR SR pre zdravotníctvo si však publicitu návrhy ministra zdravotníctva určite zaslúžia. Osobitne ten, podľa ktorého sa má problém prednostného ošetrenia za úplatu vyriešiť tým, že si pacienti celé vyšetrenia zaplatia sami v rámci takzvaných doplnkových ordinačných hodín.

„Aj tí občania, ktorí pre svoj zlý zdravotný stav nebudú chcieť trčať v preplnených čakárňach, si budú musieť za zdravotnú starostlivosť zaplatiť. A nebyť môjho zverejneného statusu, o poplatkoch by sa verejnosť ani nedozvedela,“ podotkla J. Cigániková.

Poslankyňa za SaS tvrdí, že minister zdravotníctva dlhé mesiace len kľučkuje pred problémami. „Z jednej strany naňho tlačia nespokojní pacienti, z druhej nespokojní zdravotníci, ale čo je najväčší problém, zvrchu naňho tlačí predseda vlády. Robert Fico dlhé roky chráni potemkinovskú dedinu bezplatného zdravotníctva, lebo mu ide výhradne o preferencie Smeru-SD, zatiaľ čo verejné zdravotníctvo upadá,“ uzavrela Jana Cigániková.

- Reklama -