Chovan (SNS): Malanta je pre poľnohospodárov symbolom

0
Vladimír Chovan (Autor: SNS)

V rezorte pôdohospodárstva majú z celospoločenského hľadiska zo zákona tri štátne podniky štatút neprivatizovateľných spoločností: Národný žrebčín Topoľčianky, Závodisko Bratislava a Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra. Ich lukratívny majetok láka podnikateľov navešaných na politické strany. Doteraz každá vláda a všetky politické strany ctili existujúci zákonný stav. Aj keď neboli schopné zastaviť prepad poľnohospodárskej a potravinárskej produkcie, nedovolili si siahnuť na majetok týchto spoločností.

Darí sa to až vláde strany Sme-SDr. Najskôr to bol predaj a následný prenájom železničných vagónov v spoločnosti Cargo Slovakia. Teraz prišiel rad na majetok Agrokomplexu.

Kaštieľ v Dolnej Malante zrekonštruovalo výstavisko Agrokomplex pre svoje reprezentačné potreby. Malanta je pre slovenských poľnohospodárov a potravinárov symbolom časov, kedy dostatočná produkcia kvalitných slovenských potravín bola skutočnosťou. V množstve, z ktorého sa veľká časť dokázala exportovať. Tí najlepší z rezortu bývali na tomto mieste ocenení známymi „Zlatými kosákmi”. Za najkvalitnejšie vyrobené potraviny, za najlepšie odchované zvieratá, za najmodernejšiu dodávanú techniku. Na tomto mieste sa stretali so skutočnou stavovskou hrdosťou a cťou. Agrokomplex totiž nie je len komerčné výstavisko.

Poľnohospodári a potravinári si zaslúžia, aby rezort pôdohospodárstva a vedenie štátneho podniku Agrokomplex zastupovali ich záujmy. Ich úlohou bolo nájsť zmysluplné využitie tohto miesta. Napríklad pre rezortné potreby počas slovenského predsedníctva v EÚ. Rezort pôdohospodárstva už totiž žiadne reprezentačné priestory nemá. Pre podnikateľov naviazaných na stranu Smer platí rovnako ako pre iných zákonná nedotknuteľnosť majetku Agrokomplexu. Ak už nemajú kde investovať peniaze, na Slovensku je dostatok kaštieľov, ktoré súrne potrebujú zachrániť pred zrútením.

Celý predaj kaštieľ nesie známky dlhodobo pripravovaného a cieleného predaja. Samotný predaj bol zahájený tesne pred ukončením volebného obdobia a načasovanie vyhlásenia verejnej súťaže pár dní pred vianočnými sviatkami. Dokonca v termínoch určených na obhliadku objektu pre prípadných záujemcov na odkúpenie neboli vnútorné priestory kaštieľa sprístupnené. To je dostatok dôvodov zastavenie tohto netransparentného predaja.

SNS preto žiada premiéra a ministra pôdohospodárstva, aby okamžite zastavili privatizáciu kaštieľa v Dolnej Malante.

- Reklama -