piatok, 29 marca, 2024
6 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Červeňáková (OĽANO): Odmeňovanie zdravotných sestier ako nízkopríjmovú skupinu obyvateľstva je urážlivé a...

Červeňáková (OĽANO): Odmeňovanie zdravotných sestier ako nízkopríjmovú skupinu obyvateľstva je urážlivé a ponižujúce

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Zdravotné sestry a pôrodné asistentky niekoľko rokov upozorňujú a vyzývajú rezort k riešeniu ich situácie. Zo strany ministerstva zdravotníctva občas prichádzajú dielčie, nesystémové kroky, no naďalej neriešia pretrvávajúci problém, ktorým je nedostatok sestier. Pritom navýšenie miezd a zlepšenie pracovného prostredia sestier sú absolútnou nevyhnutnosťou. „Vítam iniciatívu ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej, ktorá si po dvoch rokoch pôsobnosti na ministerstve uvedomila nutnosť stabilizovať zdravotníckych pracovníkov. Otázkou je, či desať percentné navýšenie je dostatočná motivácia,“ povedala poslankyňa za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) Elena Červeňáková, ktorá zároveň považuje za zvláštne, že navýšenie sa nebude realizovať z kapitoly zdravotníctva, ale z vládneho sociálneho balíčka. „Vláda SR neustále znižuje odvody za svojich poistencov do zdravotných poisťovní, a preto sa nemôžeme čudovať, že nie sú peniaze na mzdy. Alternatívne rýchle riešenie cez sociálny balíček ukazuje neochotu a nepripravenosť riešiť komplexnosť problémov v slovenskom zdravotníctve. Navyše, vláda ide vymenované profesie odmeňovať ako nízkopríjmovú skupinu obyvateľstva. Pre mňa, ako  pre sestru, je to urážlivé a ponižujúce,“ vyjadrila sa Červeňáková.

V súčasnosti sa základná zložka mzdy sestier, pôrodných asistentiek, zdravotníckych záchranárov, fyzioterapeutov a laborantov pracujúcich v ústavných zdravotníckych zariadeniach pohybuje medzi 738 – 875 eur v hrubom. Táto mzda je prepočítavaná v nadväznosti na priemernú mzdu, ktorá v roku 2016 bola 912 eur, v tomto roku sa má vyšplhať na 998 eur. Podľa Štatistického úradu SR  je základná zložka mzdy pre zdravotnícky personál v nemocnici o 26% nižšia ako priemerná mzda. „Nie som spokojná s navýšením. Budem naďalej zo svojej pozície bojovať za zlepšenie situácie sestier a prinavrátenie dôstojnosti ich práce,“ dodala Elena Červeňáková.

- Reklama -