Bugár (Most-Híd): Zdravotníctvo a školstvo sú zlyhaním Smeru

0
Béla Bugár, predseda strany Most - Híd (Autor: Jozef Hübel)

Na úvod svojho vystúpenia Bugár pripomenul, že za posledných 10 rokov, 8 rokov riadili túto krajinu. „Nesú zodpovednosť za výsledky so všetkou zodpovednosťou.  Preto je táto situácia v prvom rade zlyhaním Smeru,“ vyhlásil Bugár. Podľa neho sa predstavitelia Smeru správajú k obidvom skupinám štrajkujúcich – k učiteľom aj k sestričkám, ako k nepriateľom štátu, čo je neprijateľné. „Chápem, že pre Smer je ťažké priznať ujmu na obraze úspešných a neohrozených ochrancov Slovenska a jeho občanov. Ale stalo sa,“ doplnil Bugár. Podľa neho to pritom bola strana Smer a jej predstavitelia, konkrétne minister Čaplovič, ktorý sľuboval vyššie platy učiteľov. „Preto sa nemožno čudovať, že učitelia chcú len splnenie sľubu,“ uviedol Béla Bugár.

Vláda sa podľa neho snaží posledné dni ukázať, že situáciu zvládla a že ju má pod kontrolou, ale nie je to pravda. „Štrajk učiteľov na základných a stredných školách končí, jeho štafetu však preberajú vysokoškolskí pedagógovia. Zdravotným sestrám, ktoré podali výpovede, ste síce umožnili návrat do nemocníc, ale len niektorým,“ poukázal na pokračujúce probléme predseda Most-Híd. Je to podľa neho nefér takýmto spôsobom sa mstiť zdravotným sestrám za to, že mali odvahu verejne poukázať na žalostný stav slovenského zdravotníctva.

Táto schôdza by podľa Bugára však nemala byť len o minulosti, ale predovšetkým o predstavovaní riešení, ktoré ponúkajú strany občanom. „Občianska vízia je jedným z najlepších  najkomplexnejších programov, ktorý ponúka systémové zmeny aj v týchto oblastiach,“ zdôraznil dôležitosť programu Bugár. Podľa neho je v prvom rade potrebné prijať v oboch sektoroch dlhodobé koncepcie. V školstve, zdravotníctve, ale aj v iných oblastiach sa nepohneme podľa Bugára ďalej, ak každý minister príde s novými fantastickými nápadmi. „Štrajk učiteľov, dnešná schôdza a všetko, čo na nej odznie, majú význam len vtedy, ak výsledkom bude dohoda na „dlhodobej vízii pre rozvoj školstva, vzdelávania a vedy“ – vrátane jeho financovania a odmeňovania pedagogických pracovníkov,“ pomenoval želaný výsledok schôdze Bugár. Koncepcia by mala byť spracovaná nie na centrále jednej politickej strany, ale naprieč politickým, ale hlavne odborným spektrom s veľmi presným časovým plánom, plnenie ktorého bude kontrolovateľné nielen na úrovni zasadnutia vlády, ale aj verejnosťou.

„Školstvo je oblasť, kde nestačí rozmýšľať v prítomnosti. Prváčikovia, ktorí idú dnes do školy budú pravdepodobne pracovať v oblastiach, ktoré dnes ani nepoznáme,“ povedal vo svojom vystúpení Bugár. Podľa neho musíme vytvoriť také podmienky, aby mladí ľudia nemuseli v desať tisícoch odchádzať na lepšie školy do zahraničia a za lepšími životnými podmienkami. To sú veci, ktoré by nás v tejto chvíli mali trápiť a ktoré budeme musieť riešiť. „Je to ako čarovný kruh, ktorý nikto iný, len vláda – táto asi ťažko – ale hlavne tá budúca môže rozseknúť. Ak bude chcieť. Lebo keď sa chce tak sa dá,“ dodal na záver svojho vystúpenia Béla Bugár.

- Reklama -