Bugár (Most-Híd): Snom pravicového voliča nie je modrý Smer s modrým Ficom

0
Béla Bugár, predseda strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Dôležité v živote politika a politických strán je nestratiť kompas. Vždy mať pred očami cieľ, kvôli ktorému, a pre ktorý som v politike. Rozumná politika, ktorú Most-Híd presadzuje, znamená aj to, že hoci poznáme a rešpektujeme verejnú mienku, robíme vždy to, o čom sme presvedčení, že je správne. Aj keď vieme, že tým nepotešíme každého. Pretože my nie sme v parlamente na to, aby sme opakovali to isté, čo už povedali všetci, ale aby sme urobili aj to, na čo iným chýba odvaha.

Aj preto som sa spolu so svojimi kolegami v Most-Híd viac ako trištvrte roka snažil nájsť spoločnú cestu, alebo aspoň jej časť pre relevantné pravicové politické strany pred voľbami. Bol som, a stále som presvedčený, že volič pravice potrebuje a chce vidieť alternatívu. Programovo kompatibilnú a uveriteľnú alternatívu, u ktorej nehrozí, že ju potopia osobné, respektíve úzke stranícke záujmy hociktorej strany.

Potrebuje vidieť a cítiť záujem o výmenu vlády jednej strany, ktorá nám reálne hrozí a som presvedčený, že je to ten najhorší povolebný variant. Naďalej som presvedčený, že základom pre takúto alternatívu sú tri strany – Most-Híd, KDH a Sieť. Nie kvôli Most-Híd, ale kvôli tomu,  že to je naša jediná a povinná cesta potom, čo tu pravicový volič od roku 2011 musí zažívať.

Nie tak dávno, v roku 2002, mladý ľavicový politik, Robert Fico išiel hlava-nehlava za svojím cieľom. Podarilo sa mu zdevastovať ľavicovú scénu tak, že nakoniec zostal jediný na pódiu a ostatní sa k nemu s radosťou pridali. Sú politici, ktorí sa tento model snažia aplikovať aj na pravej strane politického spektra.

Možno takýto model ľavici svedčí a vyhovuje. No nie som si úplne istý, že by snom pravicového voliča bol modrý Smer s modrým Ficom na čele. Pravicový volič nie je uniformný – kresťania, liberáli, či menej vyhranení voliči uprostred. Pravicový volič rešpektuje rôznorodosť a rozmanitosť, považuje ich  za hodnoty a očakáva, že politická scéna tieto  hodnoty bude odzrkadľovať.

Nehľadajme druhého Fica, ale silnú alianciu partnerov, ktorí dokážu svojim voličským skupinám dať silnú ponuku, pritiahnuť ich k voľbám a jasne deklarovať spoluprácu.  Dnes nepotrebujeme vzájomne prekáračky či taktizovanie, ktoré možno jednej strane prinesú rýchle zisky, ale pravicu ako celok rozložia.

Ak sa niekto už teraz pripravuje na rok 2020, v poriadku. Mne záleží na týchto voľbách, sú mimoriadne dôležité,  lebo dovtedy môžu na Slovensku vzniknúť škody, ktoré len veľmi ťažko budeme odstraňovať. Presviedčajme  svojich voličov, aby išli voliť a prispeli k vzniku reálnej a funkčnej alternatívy. To je naša zodpovednosť dnes a tu.

- Reklama -