Bugár (Most-Híd): Rozpočet je málo ambiciózny a predvolebný

0
Béla Bugár, predseda strany Most - Híd (Autor: Jozef Hübel)

O prístupe súčasnej vlády ku konsolidácii hovoria podľa Bugára najmä dosiahnuté výsledky. „Kým na začiatku vládnutia plánovali pre rok 2016 deficit vo výške 1%, dnes hovoria o dvojnásobku,“ uviedol Béla Bugár. Pritom podľa slov ministra Kažimíra vzrástla slovenská ekonomika za posledné roky spolu o viac ako 17 percent. „Vláda však túto skutočnosť nevyužila na zníženie deficitu, či systémové zmeny,“ poznamenal Béla Bugár. Celkové konsolidačné úsilie tejto vlády za štyri roky bolo pritom nižšie, ako dosiahla predchádzajúca pravicová vláda v priebehu jedného roka.

Dnes je celková situácia z hľadiska vývoju ekonomiky pomerne dobrá a je potrebné podľa Bugára túto situáciu aj využiť. „Súhlasíme s tým, že keď sa darí, mali by to pocítiť aj ľudia. Dnes nám rastú príjmy, ale za tejto vlády aj príliš rýchlo výdavky, predovšetkým na nesystémové opatrenia,“ uviedol Béla Bugár. Prístup strany Most-Híd by bol iný. „Vyššie príjmy vďaka lepšiemu výberu daní a rastu ekonomiky by sme využili z polovice na znižovanie deficitu. Druhú polovicu by sme použili na systémové zmeny v rezortoch sociálnych vecí, zdravotníctva, školstva, ale aj dopravy,“ priblížil prístup Most-Híd jeho predseda. Boli by to kroky ako stabilizácia druhého dôchodkového piliera, zmena výpočtu valorizácie dôchodkov, zvýšenie adresnosti dávok pre skutočne sociálne odkázaných, zrušenie odvodov pre dohodárov, zavedenie e-Health, DRG v zdravotníctve, investície do školstva, adresná podpora regiónom, či zmena politiky investičných stimulov.

Za volebnú korupciu v rozpočte pre rok 2016 považuje podpredseda strany Ivan Švejna tzv. vratky za plyn. „Nikto nedokáže zdôvodniť na základe čoho bude vláda vyplácať domácnostiam používajúcich plyn približne 35 eur,“ obvinil vládu z kupovania voličských hlasov takýmto absolútne populistickým a nesystémovým opatrením Ivan Švejna. Zároveň pripomenul, že na valorizáciu dôchodkov vyčlenila vláda len 28 miliónov eur, pričom dôchodcom budú valorizované dôchodky len o 1,9 eura. „Táto generácia seniorov si nezaslúži takýto prístup, keď vláda na nich úplne zabudla,“ dodal Ivan Švejna.

Za problém rozpočtu považuje aj stále nízku efektivitu výberu daní, v ktorej stále patríme na chvost rebríčka európskych krajín. „Na DPH sa ročne stráca jedna miliarda eur, ktorú by sme mohli využiť či už na zníženie deficitu, ale aj na ďalšie potrebné systémové zmeny,“ vyhlásil podpredseda Švejna. Podľa neho by vláda mala vykonať ďalšie opatrenia, ktoré by zabránili únikom na daniach a pomohli všetkým ľuďom na Slovensku. Rozpočet ako celok označil za nedôveryhodný a málo ambiciózny, preto ho poslanci strany Most-Híd nepodporia.

- Reklama -