Bugár (MOST-HÍD): O čom budú parlamentné voľby?

0
Béla Bugár, predseda strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

V piatok som s úžasom sledoval mediálnu prestrelku medzi opozičným politikom, ktorému tečie do topánok a premiérom. Jeden z nich je známy tým, že pre neho sú všetci ostatní politici zlodeji, druhý zasa svojou politikou založenou na populizme a jednorazových nesystémových riešeniach. Tieto udalosti znovu a znovu potvrdzujú, že pre viacerých politikov, či už parlamentných alebo mimoparlamentných, nie je cieľom programová politika vychádzajúca z hodnotových základov, ale len bombastické mediálne titulky, ktoré však nikdy neprinášajú riešenia.

Odpočúvanie, tajné kontá politikov, osobné urážky – to sú témy, ktoré tvoria obsah politických správ. Preto sa nečudujem, že mnohí občania sa neustále sťažujú na domácu politickú scénu, ktorá sa často zaoberá viac sama sebou, ako skutočnými potrebami ľudí, voličov. Namiesto súťaže medzi programami jednotlivých politických strán, ich návrhmi riešení najakútnejších problémov spoločnosti, sme každé voľby svedkami predovšetkým mediálnych súbojov o často nepodstatné a nedôležité veci. Mnohí politici uprednostňujú takýto prístup, ktorý je oveľa jednoduchší a dokáže prekryť fakt, že nič iné nemajú, že nič iné neponúkajú občanom. Nie je jednoduchšie postaviť sa pred kamery a začať s obviňovaním druhých, ako zložito vysvetľovať a obhajovať riešenia, ktoré strana ponúka? Samozrejme, že áno. Bohužiaľ, je to zaujímavejšie aj pre média, aj pre čitateľov, či divákov. V konečnom dôsledku to však neprináša žiadne výsledky, či zlepšenia života občanov.

Záujem strany Most-Híd je iný. Chcem a vždy budem trvať na tom, že cieľom politiky nemôže byť seba prezentácia politikov, tak ako to môžeme vidieť na ľavej, či pravej strane politického spektra. Politika bez hodnôt, politika odtrhnutá od života bežných ľudí, politika, ktorej jediným cieľom je byť na prvých stranách denníkov. Najhoršie pre spoločnosť a občanov však je, keď takáto politika a takíto politici sú vo väčšine a prehlušia tých, ktorých ciele a štýl politiky sú úplne iné.

Strana Most-Híd má už viac ako rok komplexne vypracovaný program Občianska vízia, na ktorom spolupracovala s množstvom odborníkov z viacerých oblastí spoločenského života. Ponúka v ňom systémové riešenia, ktoré nehovoria, že dajú ľuďom zadarmo to, či ono, ale vytvoria také podmienky, aby umožnili šikovným ľuďom rásť. Zároveň štát musí podať pomocnú ruku tým, čo to potrebujú. To je predstava, ktorú má naša strana o tom, ako cestou sa naša krajina musí v najbližších rokoch uberať. Som presvedčený o tom, že čím viac spojencov strana Most-Híd v tejto snahe získa, o to skôr sa to môže stať aj skutočnosťou.

Béla Bugár, predseda Most-Híd

- Reklama -