Bratislavský samosprávny kraj: Župa odovzdala ďalších 9 štartovacích bytov pre učiteľov

0
Predseda BSK Pavol Frešo (Autor: SITA)

„Je to naša dlhodobá politika, kedy vlastne meníme internáty na učiteľské byty podľa našich finančných možností. Od toho minulého razu sme sa rozhodli, že to urobíme totálne transparentne, že sa bude losovať podľa kritérií, ktoré sú vopred dané dokonca, ktoré sme ich predstavili na zastupiteľstve samotnom. Snažíme sa učiteľom aj touto formou pomôcť s istým štartom do života alebo fungovaním v živote, pretože vieme, že platy sú tabuľkové a všetci poznáme ten problém, že celoslovenské platy nie sú schopné v Bratislave konkurovať iným pracovným ponukám. Preto dávame tieto byty za veľmi zvýhodnené ceny,“ ozrejmil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Cieľom tohto projektu je pomôcť učiteľom v ich zložitej finančnej situácii a motivovať tých, ktorí ešte za katedrou ostali, aby zostali svojmu povolaniu verní aj naďalej, teda stabilizovať učiteľský stav na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK. K jedenástim už prideleným „Učiteľským bytom“, tak dnes pribudlo ďalších deväť.

„Už druhý krát losujeme byty, ktoré máme vybudované na stredoškolskom internáte. Táto budova bola rekonštruovaná a zateplená komplexe v roku 2015. Skladá sa z izieb pre študentov, ktoré idú od vrchných poschodí smerom dole a potom pre učiteľské byty, ktoré idú od prvého poschodia vyššie. Budeme radi, keď v budúcnosti naplníme celú túto budovu a všetky poschodia, ktoré nie sú zatiaľ ešte zrekonštruované aj študentami, ale aj zamestnancami škôl. Keď sme spojili uchádzačov z minulého roku, ktorí neboli uspokojení, alebo neboli vylosovaní s tými, ktorí sa hlásili tento rok, tak celkovo máme 35 podaných žiadostí od uchádzačov. Máme možnosť podľa našich možností prideliť 9 bytov. Z tých uchádzačov deviatich bytov, ktoré sú, sme si urobili ranking, ktorý bol štandardne zverejnený. Týka sa to jednak rodinných podmienok, vzdialenosti, či je to slobodný, alebo či je to osoba s malými deťmi, alebo či to je rodina s malými deťmi. Podľa týchto kritérií máme troch uchádzačov, ktorí ďaleko prevýšili počtom bodov všetkých ostatných, a tým sme navrhli, že by sme im priamo pridelili tieto byty. Myslím si, že je to spravodlivé, lebo ich podmienky sú ďaleko najhoršie. Takže traja uchádzači boli priamo pridelení. Ďalších štyroch sme rozdelili a to kategória do 35, lebo štandardne chceme doplniť hlavne mladých pedagógov, ktorí prichádzajú do Bratislavy, alebo mladých zamestnancov a tých ostatných budeme losovať nad 35 a to do dvoch ubytovacích zariadení,“povedal Roman Csabay, riaditeľ Odboru školstva BSK. 

Prvé tri byty boli teda automaticky pridelené na základe zverejnených kritérií. Prvým nájomcom je mladý učiteľ pôvodom z Nitry, ktorý bude v byte bývať aj s manželkou a čerstvo narodeným potomkom. Jeho susedom bude rodina vychovávateľa z okolia Prievidze, ktorá tak konečne bude môcť bývať spolu a nie tráviť spolu čas iba cez víkendy. Tretí byt bol na základe rankingu pridelený majsterke odborného výcviku, ktorá každý deň dochádza z Trnovca nad Váhom, kde na ňu večer každý deň čaká desaťročná dcérka. Ostatných 6 zrekonštruovaných dvojizbových ubytovacích jednotiek bolo rozlosovaných v pomere 4:2 medzi žiadateľov v kategórii do 35 rokov a nad 35 rokov.

Rekonštrukcia ubytovacích jednotiek, ktorá sa začala začiatkom augusta 2017, pozostávala z rekonštrukcie deviatich dvojbuniek na 2 poschodí školského internátu. Išlo o opravu vnútorných omietok stropov, stien, demontáž, vybúranie starej podlahy, obkladov, vyrovnanie podláh (nivelácia, izolácia) položenie drevených parkiet, demontáž, montáž svietidiel, vypínačov, zásuviek, ventilátora do WC, doplnenie zásuvky pre chladničku, dvojplatničku, namontovanie novej kuchynskej linky a úprava rozvodov, výmena vstupných dvier za protipožiarne, prahov a výmena dvier do izieb v byte s uzamykateľným zámkom. Rekonštrukciou prešli aj kúpeľne. Práce boli ukončené 16. októbra 2017 a celkové náklady dosiahli 178 515,50 € s DPH.

Štartovací „byt“ pre učiteľov má 2 izby, kuchynku, kúpeľňu (každá izba má cca 16 m² (4,8 x 3,4 m) a vychádza sa z nej na balkón. Kuchynka je vybavená kuchynskou linkou a dvojplatničkou, v kúpeľni sa nachádza WC, umývadlo a sprchový kút. Celková plocha ubytovacieho zariadenia je 49 m². Náklady na ubytovanie v takomto byte je 164 eur pre 1 osobu, 203 eur pre 2 osoby a 242 eur pre 3 osoby. 

„Ja som nato už čakala, budem mať tento rok tridsať rokov a bývanie so spolubývajúcimi, alebo nebodaj nejaké dochádzanie už ma to ničilo. Asi to každý mladý učiteľ pozná, že z jednej práce do druhej práce. Bojovala som už asi trikrát o učiteľský byt. No uľahčí mi to hlavne v tom, že nebudem platiť vysoký nájom a budem bývať sama žiť plnohodnotný život podľa mňa. Sami uznáte, že človek po tridsiatke alebo v okolí tridsiatky si chce založiť rodinu. Chce normálne bežne fungovať, mať svoju kúpeľňu, svoju kuchyňu. Pre mňa sú to prirodzené a základné veci,“ vyjadrila sa jedna z vylosovaných pedagogičiek Jana Uríková.

O ubytovanie prejavilo záujem 18 žiadateľov do 35 rokov a 17 nad 35. Spolu tak tento rok Úrad BSK evidoval 35 žiadostí (z roku 2016 – 14, z roku 2017 -21). V uplynulých rokoch (2014, 2016) už bolo odovzdaných 11 dvojizbových ubytovacích jednotiek pre pedagogických a nepedagogických zamestnancov z bratislavského regiónu. Bratislavský samosprávny kraj poskytuje pedagogickým pracovníkom ubytovanie aj vo voľných priestoroch stredoškolských internátov. Napríklad na školskom internáte SOŠ technickej, Vranovská 4, kde sú na základe Memoranda o spolupráci s mestskou časťou Bratislava – Petržalka ubytovaní 4 pedagógovia. 

- Reklama -